Ден 18: Украйна съобщава за руска ракетна атака близо до полската граница

OFFNews 13 март 2022 в 09:06 4528 16

Снимка УНИАН

Пункт за бежанци в Лвов - 9 март 2022 г.

Срещу военна база край Яворов в Западна Украйна, близо до полската граница, е предприет въздушен удар. Това съобщи днес регионалното военно управление в град Лвов, цитирано от Ройтерс.

"Окупаторите нанесоха въздушен удар по Международния център за поддържане на мира и сигурността. По предварителни данни те са изстреляли осем ракети", посочи в изявление управлението. Военната база се намира на по-малко от 25 км от границата с Полша.

При руския въздушен удар срещу базата близо до Лвов са убити най-малко 35 души, а 134 - ранени,  съобщи ръководителят на Лвовската областна администрация Максим Козицки, цитиран от Франс прес.

В поразената при удара база край Яворов работят чуждестранни военни инструктори, каза украинският министър на отбраната Олексий Резников, цитиран от Ройтерс. Не е ясно дали някой от тях е бил на мястото по време на атаката.

"Русия атакува Международния център за поддържане на мира и сигурността близо до Лвов. Там работят чуждестранни инструктори. Информацията за жертвите се изяснява", посочи Резников.

"Това е нова терористична атака срещу мира и сигурността близо до границата с ЕС-НАТО. Трябва да се действа за спирането на това. Затворете небето!", призова украинският министър на отбраната, цитиран от Франс прес.

Множество експлозии са чути в Лвов и Херсон

Същевременно украинският новинарски портал Kyiv Independent, цитиран от ДПА, съобщи, че Лвов, който се намира на около 70 км от полската граница, е поразен от няколко ракети.

"Множество експлозии са чути в Лвов и Херсон и има съобщения, че Лвов е подложен на руско ракетно нападение", посочи медията.

Репортер на ДПА в полския град Пшемисъл каза, че експлозиите са били чути и в Полша.

9 убити при бомбардировки в град Николаев

Девет души са убити при руски бомбардировки в украинския южен пристанищен град Николаев, близо до Одеса, съобщи днес губернаторът на Одеска област Виталий Ким, цитиран от Франс прес.

Николаев, на 130 километра източно от Одеса, е подложен на тежки бомбардировки през последните дни. Градът е опустял и почти всички магазини са затворени. Хиляди местни жители избягаха към Одеса.

Киев се подготвя за обсада

Боевете около Киев междувременно се засилват. Украинската армия съобщи днес за тежки сражения в Ирпен и Макаров, близо до столицата, предаде ДПА.

Около 20 хиляди цивилни са били евакуирани от Киевска област вчера.

Руските въоръжени сили затягат обръча около украинската столица, отбелязва Франс прес. Вече проникнали в предградия на Киев, те се опитват да ликвидират отбранителните точки северно и западно от града, съобщи генералният щаб на украинските въоръжени сили.

Украинската столица се подготвя за обсада. В Киев са натрупани запаси от основни храни, които са достатъчни за две седмици за останалите в града два милиона души, съобщиха днес местните власти, цитирани от УНИАН.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

80

18

230 млрд баксов

13.03 2022 в 12:31

След като арестуваха избрания от народа кмет в
Мелитопол, сега фашистките окупатори забраниха
митингити и демонстрациите.

https://www.youtube.com/watch?v=W4TqSpy2Xvk

СМЪРТ НА ФАШИЗМА, СВОБОДА НА НАРОДА!!!

-8580

17

За неразбралите пак да повторя - Русия е срам за цивилизацията и тотален боклук!

2051

16

Propaganda

13.03 2022 в 12:24

Колкото в руската дупка зачитат...ъмммм,кххх, ок тука съм пас.
Бе, пиши го путин акбар, руския иисус и да няма друго право, истина, мнение освен неговото. Ценностите на евразия. Какво тук значи някакъв си ЕС, руско въшко zulcin?

2051

14

Propaganda

13.03 2022 в 12:06

По-добре тъпо същество, отколкото руско същество.

Нали Злокучи?