Диверсанти от СССР. ФСБ арестува активисти за саботаж на системата за електронно връчване ''Госуслуги''

OFFNews 17 август 2023 в 11:52 2498 3

Снимка 9111.ru

Лидерът на движението Серегей Тараскин се обяви още през 2010 година за вр. и. д. президент на СССР, а м. г. беше осъден за създаването на екстремистка организация.

Дирекцията на Федералната служба за сигурност (ФСБ) на Красноярския край съобщи за предотвратяването на терористичен акт в град Зеленогорск, който е подготвен от членове на движението "Граждани на СССР". Движението, известно още като "Обратно вкъщи в СССР", "Правителство на СССР или "Съюз на Славянските войски на Русия" е неформално обществено движение на привърженици на теорията на конспирацията, според която Съветският съюз като суверенна държава и субект на международни отношения, де юре продължава да съществува.

Поддръжниците на движението се считат за граждани на СССР и на тази основа отказват да признаят конституционната система на съвременната Руска федерация, да спазват нейното действащо законодателство и да се подчиняват на действащите държавни органи, отказват да плащат данъци, сметки за комунални услуги и глоби. Основател на движението е Сергей Тараскин от Зеленоград, който през 2010 година се обяви за временно изпълняващ длъжността президент на СССР. През май 2022 г. той беше осъден от Зеленоградския съд на Москва на осем години затвор за създаването на ескстремистка организация, а самото движение е включено в списъка на екстремистките организации в Русия. Понякога наричат последователите на Тараскин" Сектата на свидетелите на СССР".

Според регионалното управление на ФСБ арестуваните са се опитали да взривят базовите станции на "Ростелеком" и "ТрансТелеКом". Повреждането на базовите станции е трябвало да предотврати изпращането на повиквателни за военна служба на подлежащи на мобилизация чрез системата за електронно връчване "Госуслуги".

„За целта чрез трето лице те щели да закупят тротилови шашки, както и взривател, състоящ се от кондензаторна взривна машина КПМ-1 с електродетонатори и фликер кабел. Саботьорите обаче не успяха да изпълнят плана си - когато получиха експлозивите, те бяха задържани от служители на ФСБ", се казва в съобщение на службата.

Образувано е наказателно дело за опит за незаконно закупуване на взривни вещества и опит за терористичен акт.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

3

6екеr4о

17.08 2023 в 12:35

Баси и тия воюват срещу режима на Путлер!

870

2

Constanza

17.08 2023 в 12:18

И в лудостта - още лудост.

2550

1

alfakentavur

17.08 2023 в 12:14

Ето и в какво вярват около половината БГ копейки. Ама наужким, щото кракът им не стъпва в Путлерландия.
 
X

Какво трябва да знаем за коклюша