Евакуират квартал на Ниш заради снаряд от време на бомбардировките на НАТО

OFFNews 19 април 2024 в 17:31 1255 1

ракета

Снимка Интернет

Квартал на град Ниш в южна Сърбия ще бъде евакуиран в неделя, за да позволи отстраняването на натовски снаряд, открит в този район, съобщи Щабът за извънредни ситуации, цитиран от Франс прес и БТА.

"Специалните екипи за разминиране ще бъдат на място в неделя. Те ще извадят бомба, датираща от бомбардировките на НАТО през 1999 г. и тежаща, вярвате или не, 1000 килограма", заяви кметът на Ниш Драгана Сотировски, уточнявайки, че кварталът ще трябва да бъде освободен от хора и коли.

"Евакуацията на населението ще започне в 6 часа и до 7 часа квартал "Стефан Синджелич" би трябвало да е празен, без хора и без паркирани автомобили. Осигурихме два големи паркинга, където хората от квартала могат да паркират колите си", заяви Сотировски, цитирана от вестник "Вечерне новости".

Според местни медии става дума за крилата ракета от типа "Томахоук", която не е експлодирала. Ударите на НАТО срещу Сърбия за прекратяване на войната в Косово започнаха на 24 март 1999 г. и продължиха 78 дни. Един от най-смъртоносните инциденти в кампанията на НАТО се случи в Ниш на 7 май 1999 г., когато повече от дванадесет души бяха убити. Тогава самолети на НАТО хвърлиха касетъчни бомби в центъра на града, близо до открит пазар. По-късно инцидентът беше описан като "грешка". Градът беше отново бомбардиран на 12 май с касетъчни бомби, причинявайки смъртта на 11 цивилни, отбелязва Франс прес.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки