Евроскептикът Герт Вилдерс води в Нидерландия, възможно е да стане премиер

OFFNews 23 ноември 2023 в 09:06 8596 4

Герт Вилдерс

Снимка Архив

Крайнодесният политик Герт Вилдерс може да стане следващият министър-председател на Нидерландия, след като неговата Партия на свободата се очерта като победител на предсрочните парламентарни избори, проведени вчера, сочат данните от екзитполовете. 

Партията на свободата на Вилдерс ще има 35 от 150 места в парламента. На второ място се нарежда обединение на социалдемократи и зелени, предвождано от бившия европейски комисар Франс Тимерманс, което получава 25 места, а на трето място е партията на досегашния премиер Марк Рюте – консервативната Народна партия за свобода и демокрация с 24 места в парламента, съобщи БТА. 

Преднината на Вилдерс изглежда твърде голяма, за да има промяна в резултатите, посочва Ройтерс. Наричан „нидерландският Доналд Тръмп“, заплашван безброй пъти със смърт от ислямски екстремисти, осъждан за обида на мароканците и недопуснат веднъж във Великобритания, Герт Вилдерс спечели голяма победа и е във водеща позиция за сформиране на бъдещата управляващата коалиция. Възможно е да стане и следващият министър-председател, коментира АП. 

В телевизионен дебат преди изборите Вилдерс заяви, че Нидерландия не може да поеме повече мигранти и търсещи убежище. „Трябва да помислим първо за нашия народ. Затворени граници. Нула търсещи убежище“, заяви крайнодесният политик. 

Той призовава Нидерландия да контролира границите, да намали значително плащанията си към съюза и да блокира приемането на нови членове. В предизборната му програма фигурират и призиви за референдум с цел излизане на Нидерландия от ЕС. 

Основните политически партии в Нидерландия имат резерви за коалиция с Вилдерс и неговата формация, но резултатите от вчерашния вот засилват позициите на крайнодесния политик, коментира АП. 

Ако победата на Вилдерс бъде потвърдена, това ще предизвика сериозен обрат в политиката на Нидерландия. 

Нидерландия е една от двете страни, втората е Австрия, които спират България за Шенген.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12078

4

edin slep

23.11 2023 в 13:59

Там много хора живеят на лодки, закрепени по каналите и е така от години. Влагата, нощния студ и другите неудобства кой ги знае колко са. И напират още и още хора от къде ли не. Нормално е някой с такова говорене да привлича гласове.

Впрочем най-много от гласуващите за Брексит бяха кой - правилно, мигрирали в Англия преди 40-50 години и второто поколение нови англичани. Не искат още по-евтина работна ръка да сваля цените на труда.

1042

3

danvan

23.11 2023 в 11:13

Ако Нидерландия не успее да състави правителство, това ще е лош атестат за спечелилия най-много гласове Вилдерс и той ще загуби следващите избори. Нидерландците не обичат радикализма.

1042

2

danvan

23.11 2023 в 11:12

Най-странното е, че при тази невъзможна ситуация до няколко месеца Нидерландия ще направи правителство. До тогава ще управлява Рюте (силен стимул за ново правителство, затова трябва и у нас да се махнат служебните кабинети).
Как може да изглежда то?
Единият вариант правителство на десницата - Вилдерс + ЕНП + Либералите на Рюте.
Другият вариант правителство на мейнстрийма - Социалдемократите + Либералите на Рюте + ЕНП.
За правителство на малцинството в някаква конфигурация ми е слаба фантазията, но нидерландците са царе на комбинативността.
С две думи - няма как да има "антиевропейско правителство". Върви процес на опитомяване на Вилдерс от една страна и приближаване на десните партии (Либерали и ЕНП) до реалността на техните избиратели от друга. Десните хора не вярват, че всички култури са еднакви и че трябва да унищожим индустрията и земеделието заради климатичните промени.

1042

1

danvan

23.11 2023 в 11:11

Малко яснота за изборите в Нидерлания вчера.
В страната няма избирателен праг и избирателни райнони, листите са национални, всяка листа, която получи 1/150 та от броя гласували, вкарва в парламента 1 депутат.
Резултатите от изборите - партията на Вилдерс печели 35 места.
Тя е член на групата "Идентичност и демокрация" и няма партии от същото политическо семейство в Нидерландския парламент.
Партиите, членуващи в "Социалисти и демократи" (ПЕС) печелят 26 места. Те се явиха с една листа, но въпреки това са втори.
Партията на настоящия и дългогодишен премиер Рюте - в ЕП "Обновена Европа" (АЛДЕ, Либерален интернационал) печели 23 места. Втора листа на партия член на "Обновена Европа" печели 10 места. Общо либералите печелят 33 места и минават сумарно пред социалдемократите, макар и разделени в две листи.
Три листи членки на ЕНП печелят 20 места.
Четири радикални леви листи, членове на две крайно леви групи в ЕП, едната проевропейска, другата антиевропейска, печелят общо 20 места.

 
X

Какво трябва да знаем за коклюша