Френските деца днес се връщат на училище. Но без телефоните си

OFFNews 03 септември 2018 в 12:13 2061 0

Френските деца днес се връщат на училище след лятната си ваканция. Но без мобилните си телефони.

Правителството прие закон, с който забранява употребата им за всички в началния и средния курс за целия ден, включително по време на междучасията. Допустими са две изключения: при спешна ситуация или за деца с увреждания.

От учениците се изисква да изключат мобилните си телефони или да ги оставят в шкафчетата.

Гимназиите могат по желание да приложат същата мярка.

Министърът на образованието Жан-Мишел Бланке обясни налагането ѝ с необходимостта учениците да се съсредоточат в уроците си, за се социализират по-добре и да намалят използването на социалните медии. Тя има и други цели: борба с онлайн тормоза и предотвратяване на кражбите и насилието в училище.

Законът разрешава на учителите да конфискуват телефоните до края на деня при съпротива от учениците към новите правила.

Забраната, обещана в кампанията на президента Еманюел Макрон, бе превърната в закон през юли. Той забранява също използването на таблети и смарт телефони на учениците в началния и прогимназиалния етап.

Честият звън на телефони в час смущава сериозно и българските учители. В интервю за OFFNews наскоро директорът на Националния инспекторат по образованието д-р Анелия Андреева сподели, че ситуацията е стигнала дотам родители да звънят на децата си, без да се съобразяват дали те в момента са в час и очевидно не виждат проблем в това.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков