Гърция с нов план за излизане от кризата - иска 50 млрд заем

ОFFNews 09 юли 2015 в 22:14 12063 18

Снимка Reuters.

Правителството на Гърция капитулира пред исканията на кредиторите си за тежки реформи в замяна на малко опрощение на дълга, вдъхвайки надежди, че на срещата в неделя най-сетне ще има споразумение, съобщи "Гардиън".

Крайният срок за новия план беше утре сутринта в 08:30 часа централноевропейско време. Според непотвърдена информация в него се предвижда съкращаване на разходи и увеличение на данъци, които ще доведат до спестяване на 13 милиарда евро в следващите 2 години. Освен това Атина ще поиска още 50 милиарда евро заем от кредиторите си.

Според анализатори предвиденият пакет ще удари толкова силно Гърция и икономиката ѝ, че е възможно тя да се нуждае от хуманитарна помощ.


Утре сутринта в 08:00 часа местно време ще се проведе заседание на СИРИЗА, за да бъде обсъден планът. Възможно е той да срещне опозиция от крайнолевите си съпартийци, но победата на "не"-то на референдума от 5 юли вдъхва сила на Ципрас да предложи мерките.

"Гардиън" посочва обаче, че истински важна е реакцията на народа, като предупреждава да се готвим за стачки и негодувание.

Смята се, че Атина ще приеме предложеното увеличение на ДДС-то и ще въведе пенсионни реформи.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!