Германският посланик: България трябва да стане част от Шенген

OFFNews 17 юни 2023 в 11:38 1665 0

Германският посланик

Снимка БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА

Ирене Мария Планк

Смятаме, че България следва да стане пълноправен член на Шенгенското пространство. Това каза в интервю за „Нова телевизия“ посланикът на Германия в България Ирене Мария Планк.

Тя припомни, че позицията на Германия по този въпрос е изразена още миналата година от федералния канцлер Олаф Шолц. В речта си пред Карловия университет Шолц заяви, че Хърватия, Румъния и България отговарят на всички технически изисквания за пълноправно членство в Шенген.

"Някои държави членки на Европейския съюз трябва все още да бъдат убедени в това, но и за това с удоволствие бихме подкрепили България. Що се касае до еврозоната, България следва да изпълни така наречените „критерии за конвергенция“. Мисля, че към момента процентът на инфлация в България все още продължава да бъде проблем. Но отговорът е, че когато България изпълни критериите за конвергенция – да", коментира Ирене Мария Планк.

Относно случващото се в съдебната система на България през последните седмици, посланикът на Германия заяви, че върховенството на правото е носещ стълб на Европейския съюз.

"Според мен, най-голям интерес от правова държава България имат самите българи. Естествено подкрепяме усилията в тази посока. Според мен съдебната реформа е особено важна. По някои нейни елементи вече има взети решения от новия парламент. Съдебната реформа вярвам има централно място и когато тя наистина се случи, това няма да е важно само за влизане в Шенген и еврозоната, а и за укрепване на доверието в правовата държава в България."

Ирене Мария Планк коментира и съставянето на редовно правителство.:

"Ротация в Германия досега не сме имали, но трудни коалиции вече и ние сме преживявали. Ако следите политическите дискусии в Германия, ще установите, че тримата партньори от т.н. коалиция „светофар“, които в момента съставляват правителството, имат големи спорове помежду си по много теми и невинаги са на едно и също мнение. Но това е признак на една зряла демокрация. Ето защо желая на новото българско правителство наистина много успехи", каза дипломатът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews