Готвача на Путин узакони ЧВК 'Вагнер'

OFFNews 17 януари 2023 в 15:04 4013 6

център

Снимка Getty images

Центърът "Вагнер".

Акционерното дружество ЧВК "Вагнер" е регистрирано в Единния държавен регистър на юридическите лица в сградата на едноименния бизнес център в Санкт Петербург, построен от Евгений Пригожин. Досега в Русия не е имало юридическо лице с името "ЧВК Вагнер" - така се наричаше само въоръженото формирование, което се сражава в Украйна. Собствениците на акциите на новата компания са тайна. Нейният генерален директор Алексей Тенсин преди това е ръководил главното производство на концерна "Калашников" в Ижевск, съобщи Би Би Си.

Данъкоплатецът със закачливото име ЧВК "Вагнер център" е вписан в регистъра на 27 декември като непублично акционерно дружество с уставен капитал от 10 000 рубли. Регистърът на акционерите се поддържа от ВТБ, като техните имена и брой също не са обявени публично. Сега името на нерегистрирания и несъществуващ юридически ЧВК "Вагнер" фигурира в регистъра съвсем официално като "център", който има право да сключва сделки, да наема служители, да получава държавни поръчки и безвъзмездни средства, без да разкрива своите бенефициенти.

Официалният профил на новото АД е "бизнес и управленско консултиране". Освен това дружеството е вписано в Единния държавен регистър на юридическите лица с широк спектър от дейности - от книгоиздаване, медии и научни разработки до отдаване под наем и лизинг на плавателни съдове и самолети.

Компанията е регистрирана на адреса на едноименен офис комплекс, открит през ноември в жилищен район на Санкт Петербург. Сградата е построена от "Ритейл", чийто директор става Пригожин след откриването на зданието. Той организира патриотични събития за ученици и декларира, че ще привлече студенти в областта на информационните технологии, медиите, инженерните науки и основното военно обучение, "за да подобри отбранителната способност на Русия".

Алексей Тенсин е назначен за главен изпълнителен директор на "Вагнер център". От 1 октомври 2019 г. до 16 ноември 2021 г. Тенсин е ръководил основната производствена площадка на Концерн "Калашников" в Ижевск, а преди това е бил директор по качеството в оръжейния холдинг, съобщи пресслужбата на компанията.

Според публичните данни производството на автомати "Калашников" и други оръжия е върхът в кариерата на Тенсин - преди това той се занимавал с бизнес в Ижевск и оглавявал републиканската федерация по подводни спортове.

През октомври 2022 г. Тенсин провежда семинар "за автомат Калашников АК12" в Удмуртия. "Човекът, под чието ръководство се създаваше ново поколение АК", преподава "особености на прицела" и техники за "привеждане в нормален боен режим" на граждани, които са били мобилизирани или притежават един от трите документа: шофьорска книжка, карта на правоохранителна агенция или ловен билет.

През декември на страницата си във "ВКонтакте" Тенсин заявява, че приема "заповеди" за фронта в Луганск.

Започва дейността си в центъра "Вагнер" с организирането на хакатон за подобряване на моделите на дронове. Учениците, които печелят наградата, "засрамиха математиците", защото помогнаха да се подобри оборудването, което се използва за унищожаване на инфраструктурата и цивилното население в Украйна, пише The Paper.

След регистрацията на центъра Тенсин затваря достъпа до страницата си в социалната мрежа.

Съкращението ЧВК в регистрираното наименование на центъра не е разчетено.

Ветеринарна клиника? Наказателна колония?

В Единния държавен регистър на юридическите лица има още около 30 дружества, които използват тази абревиатура - от частна ветеринарна клиника до наказателната колония в Челябинск.

От 2014 г. насам шест дружества, които се занимават с охрана, разследвания и системи за сигурност, дейности на агенции за събиране на вземания, както и други видове бизнес, официално са посочили пълното наименование "Частна военна компания" при регистрацията си в регистъра.

Това е името, с което в момента съществува ЧВК "Ястреб" на Алексей Марушченко в Санкт Петербург. Така наречените "частни военни компании", създадени от него, IDA и Polite People, са ликвидирани през 2021 г. В Калининград действат ЧВК "Страж", и ЧВК "Глобал" (станала известна като "частна военна компания" през август 2022 г.). От 2014 г. до 2021 г. действа ЧВК в Севастопол.

Руслан Левиев, основател на Conflict Intelligence Team, който следи дейността на подобни структури, заявява пред Mediazone (признат в Русия за "чуждестранен агент"), че подобни ЧВК "не правят нищо чвкашко", и посъветва да не ги сравняват с "Групата Вагнер".

Всичко трябва да е законно

През 2018 г. говорителят на Путин Дмитрий Песков заявява, че "де юре нямаме такива юридически лица като частни военни компании". Владимир Путин, отговаряйки на пресконференция на въпрос за Пригожин и връзката му с ЧВК "Вагнер", която участва в бойни операции в Сирия и Украйна, посочва "за "Вагнер", че "всичко трябва да остане в рамките на закона", включително - "обичайните дейности по сигурността". И ако не нарушават руското законодателство, те "имат право да работят, да прокарват своите бизнес интереси навсякъде по света".

По това време руски наемници от ЧВК "Вагнер" участват в бойни операции в Източна Украйна, Сирия, Судан и Централноафриканската република. И това въпреки факта, че в руския Наказателен кодекс има членове за наемничеството и създаването на незаконни въоръжени групи.

През есента на 2022 г. Пригожин открито признава, че е основател на "Вагнер" - компания, която се сражава в Украйна, набира затворници и ги отвежда на фронта.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1650

6

ob1

17.01 2023 в 17:01

веждичка, няма ли да повдигнеш мистерията над това погазване на педерашките закони? Сигурен съм, че има някаква дълбокохуманна цел и е в интерес на всички угнетени народи по света.

2550

5

alfakentavur

17.01 2023 в 17:01

*СССРайх

СССР никога не е бил и няма и да бъде рай, освен за висшите рашисти и подчинените им олигарси.

2550

4

alfakentavur

17.01 2023 в 17:00

Фашисткия СССРай си узаконява есесовците.
Имат си и Гещапо, но фюрерчето им е от зле по-зле. За времето, за което Адолф окупира половин Европ, то е окупирало 15% от Украйна :(

2099

3

Mateevk

17.01 2023 в 15:19

Консултиране по въпросите на управлението на човешки ресурси с помощта на чук и глава вместо наковалня. Само сърп за рязане на глави липсва, но той повече пасва на Кадиров.

2073

2

Johnny B Goode

17.01 2023 в 15:09

"...официалният профил на новото АД е "бизнес и управленско консултиране"

Много точно! Така е когато основният бизнес на държавата е убийства и мародерство.

1067

1

StinkingSonOf

17.01 2023 в 15:05

Е до сега като пиратски екипаж ли оперираха или като терористична организация?
 
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков