Гръцкият парламент одобри бюджет 2012

OFFNews 07 декември 2011 в 08:36 1605 0

Новото гръцко правителство прие антикризисния бюджет за 2012 г. В него са заложени непопулярни мерки, които имат за цел свиване бюджетния дефицит на страната.

Трите партии в управляващата коалиция подкрепиха бюджета, приет от 285 депутата в 300-местния парламент. "За" гласуваха 258 народни представители.

Това е ключова крачка към отпускането на средства по второто споразумение с ЕС и МВФ, договорено през октомври, което е в размер 130 милиарда евро.

В бюджета за 2012 г. се предвижда дефицитът да бъде намален до 5,4% от БВП от очакваните 9% през тази година. Трябва да бъде генериран и първичен излишък от 1,1% от БВП.

Гръцкият премиер Лукас Пападимос заяви, че успешното прилагане на бюджета ще възвърне международното доверие в страната и ще създаде добри условия за спасяване на икономиката. Председателят на консервативната дясна партия "Нова демокрация" Андонис Самарас обаче показа ясно, че подкрепата му е имала за цел единствено спасяването на Гърция от непосредствената заплаха от фалит.

Самарас обеща ако спечели изборите през февруари, да намали данъците и да вземе мерки за засилване на икономическия растеж на страната.

Докато траеха дебатите за бюджета, пред парламента имаше сблъсъци между полицията и стотици демонстранти, събрали се да протестират заради убийството на младеж, причинено от силите на реда преди 3 години. За да овладее ситуацията, полицията използва срещу протестиращите сълзотворен газ. По време на сблъсъците пострадаха над 20 души, а 38 бяха задържани.

Очакванията на специалистите са гръцката икономика да се свие с над 5,5% през 2011 г. и 2012 г. да бъде пета поредна година на рецесията в Гърция. Предвижда се също безработицата през 2012 г. да достигне17,1% спрямо 15,4% през тази година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови