Хиляди в Нова Зеландия почетоха паметта на жертвите от атентата в Крайстчърч

OFFNews 29 март 2019 в 09:27 1340 0

Снимка Ройтерс

Хиляди хора се събраха в новозеландския град Крайстчърч, за да почетат паметта на жертвите, загинали по време на атентата в двете джамии от 15 март, предава Би Би Си.

Церемонията започнала с маорска жалейна песен в присъствието на новозеландската министър-председателка Джасинда Ардърн и австралийския ѝ колега Скот Морисън.

Повече от 20 000 души присъстваха на събитието в градския парк Хаглей, на фона на строги мерки за сигурност.

Обръщайки се към множеството, Ардърн посочва, че Нова Зеландия има „отговорност да бъде мястото, което искаме да бъдем“.

"Ние не сме имунизирани срещу вирусите на омразата и на страха на другите. Никога не сме били, но ние можем да бъдем нацията, която открива лекарството", казва тя.

Министър-председателят описва света като „забит в порочен кръг на екстремизма“ и добавя, че отговорът се крие в човечността на хората.

"Тази атака беше насочена срещу всички ни. Породен от омразата, този акт целеше да ни разедини и скара. Вместо това обаче, той ни сплоти в състраданието и обичта, която изпитваме едни към други, независимо къде сме родени", заяви кметицата на Крайстчърч Лиан Далзиел.

По време на церемонията всичките 50 имена на жертвите бяха прочетени от членове на мюсюлманската общност в града. Жертвите за мъже, жени и деца, като най-малката е само на три години.

От Би Би Си припомнят, че все още 22 души се възстановяват, включително и критично ранено четиригодишно дете.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови