Холандия намали вината си за клането в Сребреница

OFFNews 19 юли 2019 в 15:18 4974 3

Снимка Osservatorio Balcani

Холандският върховен съд намали вината на страната за смъртта на 350 души при клането в Сребреница. 

Съдът определя, че Холандия е отговорна на 10% за случилото се, защото това е била вероятността холандските войници да предотвратят клането. Апелативният съд преди това определи, че страната носи отговорност от 30%.

През юли 1995 г. босненските сърби избиват повече от 8000 босненски мюсюлмани - мъже и момчета - в мюсюлманския анклав в Босна и Херцеговина.

Холандски войници пазят зона за сигурност на ООН, когато тя е превзета от сърбите. Леко въоръжените миротворци капитулират по време на офанзивата и гонят стотици от базата на ООН, като се съгласяват да натоварят бежанците в автобуси. Тези 350 души, за които се говори в решението на съда, са сред изгонените от базата.

След убийствата Холандия твърди, че войските са били натоварени с "невъзможна мисия". Доклад за холандската роля при клането в Сребреница от 2002 г. доведе до оставка на цялото правителство на Холандия.

Според съда ако холандските части бяха дали възможност на босненците да останат в обекта, е имало само 10% шанс те да не попаднат в ръцете на сърбите.

Държави рядко се държат отговорни за провали в мироопазващата работа на ООН. 

Решението на върховния съд слага край на дългогодишна съдебна битка между Холандия и роднини на жертвите, които се наричат "Майките на Сребреница". Първоначално те настояват Холандия да понесе вина за смъртта на всички 8000 жертви на клането, както и да бъде призната отговорност на ООН и организацията да плати обезщетение, но тя е имунизирана от съдебно преследване.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

3

Стефан

20.07 2019 в 00:25

Не, нямаше как да бъдат. Толкова бързо бягащи педалчета, не могат да настигнат даже българските кашици.
Те се бяха насрали от ужас половин година преди събитията. Не смееха даже да си тръгнат от там. Страх ги беше от пътят. Зер планини, айдуци, сенки по завоите. Даже техните от Голямата Земя се страхуваха да им закарат нещо с въртолетите - сакън нещо да не стане. Понеже планини, айдуци, и нататък по списъка с подигравките. После по едно време, техния майор фон Къвбеше, командирът на батальона, нещо уж се разкайваше публично, ма не се застреля. Доблестен холандски офицер - ще издържи всеки анален секс, но достойнство няма да прояви!

23293

1

Стефан

19.07 2019 в 16:22

Хем страхливи, хем нагли. Те просто избягаха от там, откъдето бяха обещали да пазят цивилните.
Обща европейска отбрана, казвате? Е сеа-сеа, ъхъ!
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки