Хуманитарната помощ най-накрая стигна до Източна Гута

OFFNews 05 март 2018 в 13:29 4050 1

Снимка Джеръми Боуън, Би Би Си

Камионите с хуманитарна помощ за Източна Гута най-накрая достигнаха сирийския анклав, предаде Би Би Си.

46-те камиона са първите с хуманитарни помощи, които ще влязат в земеделския район, намиращ се на изток от столицата Дамаск, от средата на февруари. Това е последна крепост на бунтовниците, чието население от около 393 хил. души бе подложено на жестоко кръвопролитие от правителствените сирийски части.

Най-малко 719 души бяха убити за този период, много от тях са деца. Други 5 640 души бяха ранени.

Световната здравна организация съобщи пред Ройтерс, че представители на сирийското правителство са спрели 70% от помощите, които включват хирургически материали и превръзки, преди камионите да напуснат складовете. Смята се, че това е част от плана на правителството да не осигурява медицинска помощ на бунтовниците.

И въпреки това ако камионите успеят да доставят храната и стоките от първа необходимост, която пренасят, това ще е голям успех.

Режимът в Сирия и съюзниците му превзеха 1/3 от Източна Гута за последните няколко дни. Регионът е под контрола на ислямистки и джихадистки групировки от началото на гражданската война, започнала през 2012 г.

Президентът Башар Асад заяви пред държавната телевизия в неделя, че офанзивата срещу "тероризма" трябва да продължи и отхвърли твърденията за критичната хуманитарна ситуация в анклава като "абсурдни лъжи".

Той каза още, че подкрепя разпореденото от Русия всекидневното петчасово хуманитарно прекратяване на огъня, за да позволи на мнозинството от тези в Източна Гута да избягат от зоните под контрола на "терористите".

Нито всекидневната пауза, разпоредена от Русия - основният поддръжник на режима в Сирия, нито разпореждането за прекратяване на огъня на Съвета за сигурност на ООН позволиха на хуманитарните помощи да стигнат до анклава.

Източници от опозицията и журналисти на място казват, че стотици хора бягат от бомбардираното село Байт Сава, намиращо се на юг от град Дума, на източния край на гъсто населения център на Източна Гута. Жителите - много от тях жени и деца, бягат към центъра на анклава, за да търсят подслон, пише още Би Би Си.

Американският президент Доналд Тръмп и британският министър-председател Тереза Мей са провели телефонен разговор, в който са подкрепили твърдението, че Сирия и руските поддръжници на режима носят отговорност за "сърцераздирателно човешко страдание", съобщи Даунинг стрийт.

Двамата лидери са се съгласили, че Русия трябва да настоява сирийското правителство да спре бомбардировките.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!