'И да продължи да мачка, Путин няма да може да завладее духа на украинския народ'

Великобритания изпраща танкове на Полша, които ще заменят тези, които страната изпрати на Украйна

OFFNews 22 април 2022 в 16:59 7003 5

Снимка БТА/АП

Войната между Русия и Украйна може да продължи до края на следващата година, прогнозира британският министър-председател Борис Джонсън, който е в Ню Делхи за разговори с индийския си колега Нарендра Моди.

Той определи тази вероятност като "реалистична" в отговор на въпрос от журналист дали е съгласен с разузнавателните данни, според които руските бомбардировки в Украйна може да продължат до края на следващата година.

"Путин разполага с огромна армия - казва Джонсън. - Той е в много трудно политическо положение, защото направи катастрофална грешка. Единствената възможност, която има сега, наистина е да продължи да се опитва да използва ужасяващия си, мелещ подход, задвижван от артилерия, опитвайки се да смаже украинците."

Но независимо от военното превъзходство, което Путин може да постигне през следващите няколко месеца, "той няма да може да завладее духа на украинския народ".

По същото време британското Министерство на отбраната потвърди, че изпраща на Полша  бойни танкове Challenger 2, за да замени танковете Т-72, които Полша ще изпрати на Украйна. Това е в допълнение към бойните бронирани машини, които Обединеното кралство изпраща директно на Украйна - ход, който вече беше обявен. На пресконференцията в Ню Делхи Джонсън уточни, че това представлява засилване на военната подкрепа за Украйна.

Великобритания ще отвори отново посолството си в украинската столица Киев следващата седмица.

Великобритания и Индия се договориха днес да засилят двустранното сътрудничество в отбраната и бизнеса. Джонсън прогнозира, че до октомври може да бъде постигнато споразумение за свободна търговия между двете страни, предаде Ройтерс.

Сега Индия купува над половината от военното си оборудване от Русия. Лондон се надява, че британското предложение за по-близки отношения със Запада в областта на сигурността ще насърчи Делхи по-малко да разчита на Москва след руската инвазия в Украйна.

Индия и Великобритания призоваха Русия да обяви незабавно прекратяване на огъня в Украйна, отбелязва Асошиейтед прес. Моди каза пред репортери, че двамата с Джонсън са разговаряли за ситуацията в Украйна и подчерта важността на дипломацията и диалога.

Индия осъжда убийствата на цивилни в Украйна, но досега не е критикувала руския президент Владимир Путин. Този месец, когато в Общото събрание на ООН бе гласувано замразяване на членството на Русия в Съвета за правата на човека, Делхи се въздържа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8053

7

DARTH VADER

23.04 2022 в 01:18

ANTIZ СМЯТАМ,ЧЕ ГРЕШИШ...
ГОЛЯМА ЧАСТ ОТ КОМЕНТАТОРИТЕ НЕ СА НИКАКВИ ТРОЛОВЕ...
ТРОЛОВЕТЕ СА ПЛАТЕНИ ЖРИЦИ,А ДРУГИТЕ СА СИ НАПРАВО ПО ЛЮБОВ...
КАЗВАМ ГО С ГОЛЯМО СЪЖАЛЕНИЕ,ЗА ТОВА КОЛКО МНОГО НАШИ ХОРА СА ОБЛЪЧЕНИ...
ТО ПО ТАЗИ ПРИЧИНА НЯМАШЕ СЪВЕТСКИ ТАНКОВЕ В НАШИТЕ ГРАДОВЕ,ЗА РАЗЛИКА ОТ ПОЛЯЦИТЕ,КОИТО ПОМНЯТ!!!
БРАВО НА ПОЛША-НОВИЯТ ЕВРОПЕЙСКИ ЛИДЕР...
СРАМ МЕ Е,ЧЕ СЪМ БЪЛГАРИН

10298

5

AntiZ

23.04 2022 в 00:41

Johnny B, възхищавам се на упорството ти да ограмотиш кухи глави, пълни с чукове и сърпове. Тези си заработват копейките докато още ги има, че нещата вървят на зле. Голяма стегнация.

2073

2

Johnny B Goode

22.04 2022 в 18:24

Бих посъветвал говорещите за нацизъм и фашизъм в Украйна да се поограмотят малко и да прочетат определенията за тези две неща. После да дойдат и да кажат коя част от определенията не се отнася за Путкинова Русия.
Ако само си заработват копейките повтаряйки като папагали спуснатите им опорки, могат да пропуснат съвета ми.