Институтът за войната: Путин не иска преговори с Киев, а Украйна - цялата и с нова власт

OFFNews 27 октомври 2022 в 09:20 6948 2

Владимир Путин

Снимка Кремъл

В сряда Кремъл съобщи че по полигона "Кура" в Камчатка под ръководството на Владимир Путин са осъществени изстрелвания на междуконтиненталната балистична ракета "Ярс" и балистическата ракета "Синева".

„Реториката на руския президент Владимир Путин показва, че той не се интересува от сериозни преговори с Украйна и запазва максималистичните цели за войната“, сочи в най-новия си анализ Институтът за изследване на войната (ISW). Аналитиците на базирания във Вашингтон международен тинк-танк цитират заявлението на руския президент за това, че САЩ “използват Украйна като „таран“ срещу Русия, руско-беларуската съюзна държава, Организацията на договора за колективна сигурност и ОНД“.

Председателят на Руската държавна дума Вячеслав Володин разшири в сряда това повествование на Путин, заявявайки, че „Украйна е загубила способността да съществува като държава“, „Украйна е окупирана от НАТО“ и „(Украйна) се е превърнала в колония на САЩ.

„Този език, посочва ISW, е несъвместим с преговорите на равни начала за прекратяване на огъня, да не говорим за разрешаване на конфликта, който Русия започна. Вместо това силно подсказва, че Кремъл все още търси военна победа в Украйна и смяна на режима в Киев, което би повлияло на трайното преориентиране на Украйна далеч от Запада и под контрол на Русия. Това също показва, че целите на Путин надхвърлят рамките на територията, която той обяви, че е анексира и районите, които де факто неговите сили контролират“.

Разследване на Ройтерс на документи, открити в изоставен руски команден пункт в Балаклия, Харковска област, подкрепя дългогодишните оценки на ISW за лошото състояние на руските сили. ISW отдавна е оценил, че конвенционалната руска армия в Украйна е силно влошена и до голяма степен е загубила офанзивни способности от лятото на 2022 г., че руските стратегически командири са управлявали на микро ниво решенията на оперативните командири по тактически въпроси и че руският боен дух е много нисък. Руските части близо до Балаклия са били силно недостатъчни, с боен батальон с 19,6 процента капацитет и резерви с 23 процента боеспособност. Репортерите са установили също, че лошият морал, лошата логистика и властните командири са допринесли за лошото представяне на руските сили. Докладът установява, че руският Западен военен окръг изрично е забранил на подчинени да се изтеглят от несъстоятелна позиция в малкото село Хракове (което е с площ под три квадратни километра). ВСУ надделяха над руските сили в Балаклия и разбиха руснаците в източната Харковска област в дните около 8-10 септември.

По отношение на ситуацията на фронтовата линия ISW отбелязва основните направления, в които съсредоточават сили двете страни:

  • Украински контраофанзиви — Южна и Източна Украйна;
  • Руското основно усилие — Източна Украйна (състоящо се от едно подчинено и две поддържащи усилия);
  • Руско подчинено основно усилие — Превземане на цялата Донецка област;
  • Руски подкрепящи усилия — Южна ос;
  • Руски усилия за мобилизация и генериране на сили;
  • Дейности в окупираните от Русия райони.

Сред изброените интерес представляват опитите на Москва да привлече чужденци в подкрепа на руската война в Украйна. Foreign Policy съобщи на 25 октомври, че руснаци – за които се твърди, че са част от руската група Вагнер – се свързват с членове на обучения от САЩ корпус на командосите на Афганистанската национална армия, за да ги вербуват да се присъединят към руски „чуждестранен легион“, който да се бие в Украйна. Изданието допълва, че много от тези добре обучени бивши войници се укриват, откакто талибаните поеха контрола над Афганистан през 2021 г. и са без стабилна работа или лична сигурност, което означава, че до 10 000 от тези командоси биха могли да бъдат изкушени от руските предложения. Украинският център за съпротива съобщи, че белоруските военни комисариати в Гомелска област са мобилизирали беларуски шофьори и механици за ремонт на руска военна техника в Беларус. Кремъл вероятно се стреми да подсили военните си усилия с чужди елементи, тъй като руските бойни сили продължават да се сблъскват с остър недостиг на персонал.

Руски източници се оплакват, че руското министерство на отбраната не поддържа контакт с руските сили и военнопленниците в Украйна. Руската журналистка Анастасия Кашеварова написа публична жалба на 26 октомври, че цяла руска рота от мобилизирани мъже от 55-та мотострелкова бригада, действаща край Сватово, е без командване.

Вниманието на анализаторите е насочено към продължаващата евакуация на цивилното население на Херсон и областта от страна на окупационните власти. Кремълският колаборационист Владимир Салдо заяви на 26 октомври, че руските и окупационните власти са преместили 70 000 жители от западния бряг на река Днепър в Херсонска област през изминалата седмица. Салдо твърди, че 40 000 жители на Херсон са се заселили на източния бряг на река Днепър, а неопределен брой са се заселили в други окупирани от Русия територии и в самата Руска федерация. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

345

2

Джендо Джедев

27.10 2022 в 11:53

"Председателят на Руската държавна дума Вячеслав Володин разшири в сряда това повествование на Путин, заявявайки, че „Украйна е загубила способността да съществува като държава“, „Украйна е окупирана от НАТО“ и „(Украйна) се е превърнала в колония на САЩ."

Тоя на каква точно дрога е?

А иначе - с терористи не се преговаря, затова - никакви преговори с Рашка.

2099

1

Mateevk

27.10 2022 в 10:14

Да, в Херосн са останали само паметници или по-скоро вече само постаментите им. Аз без да съм институт за изучаване на войната, съм разбрал отдавна, че Путин бърза, хвърля на масата всички козове и вече играе ва банк. Един рационален играч, за какъвто той беше смятан доскоро, не би постъпил така в преследване на дългосрочните си цели. Но още след признаването на независимостта на ДНР и ЛНР в навечерието на войната, последвано от нахлуването в Украйна стана ясно, че Путин бърза, а защо ще покаже близкото бъдеще. Едва ли е само, за да рапортува нещо хубаво на срещата на Г20 в Индонезия следващия месец. Възможно е и да проблем със здравето, който да съкрати мандата му на тази грешна земя. Но е възможно също да е решил, че сега след пандемията и на фона на други събития в света, ме се е отворил прозорец, в който трябва да действа, за да заслужи и той един паметник, който да местят някой ден от бряг на бряг.....
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика