Институтът за войната: Русия компенсира липсата на военни успехи със засилване на дезинформацията

OFFNews 01 март 2023 в 10:29 3226 3

Снимка ВСУ

В повечето случаи руските информационни кампании са дим без огън.

Руските власти засилват „информационните операции под фалшив флаг“ за да отвлекат вниманието от липсата на забележими постижения на бойното поле и да забавят предоставянето на западни танкове и друга помощ преди очакваните украински контраофанзиви. До такъв извод са стигнали в доклада си за последното денонощие анализаторите от базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW).

Руското министерство на отбраната обвини на 28 февруари „САЩ и техните съучастници“, че планират да извършат провокация в Украйна с използване на токсични химикали. Преди това на 19 февруари ведомството беше обявило, че украински служители планират атаки под фалшив флаг срещу опасни радиационни съоръжения в Украйна, за да обвинят руските сили в безразборни удари по такива обекти. Очевидното нарастване на фалшивите биохимични и ядрени фалшиви предупреждения е съпътстваща част от руската дезинформационна операция, обвиняваща Украйна, че се готви за нахлуване в окупираното от Русия Приднестровието, Молдова, коментира ISW.

Руският президент Владимир Путин също въведе отново ядрената реторика в руското информационно пространство по време на обръщението си пред руското Федерално събрание на 21 февруари, когато обяви намерението на Русия да спре участието си в СТАРТ [4]. Неотдавнашното възобновяване на няколко стандартни руски информационни операции под формата на предупреждения с фалшив флаг и връщането към ядрените заплахи предполага, че руските официални лица се опитват да смекчат информационните щети от продължаващата липса на руски успехи на бойното поле, както и да забавят предоставянето на западни танкове и друга техника преди очакваните украински контраофанзиви. ISW коментира вече по-рано връзката между руските информационни операции и реалностите на бойното поле, особено когато руските сили не успяват да заемат значителни позиции в настъпателните операции в Украйна.

Очакванията са, че руското МО и висшето руско ръководство ще увеличат ангажимента си с такива информационни операции, тъй като продължаващата руска офанзива в Луганска област наближава кулминацията си и възможностите за украински контраофанзиви нарастват. Кремъл вероятно се опитва да въведе отново руска информационна тактика, целяща лъжливо да представи Русия като отворена за преговори, докато „колективният Запад“ отказва да преговаря.

Като доказателство за такава тенденция говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви на 28 февруари, че руските официални лица са отворени за преговори за прекратяване на войната в Украйна, но че Украйна и Западът трябва да признаят новите „териториални реалности“, свързани с незаконното анексиране от Русия на окупираните територии в Украйна. Песков добави, че Украйна също трябва да вземе предвид конкретните цели на Русия във войната в Украйна, за да постигне споразумение чрез преговори. Тези цели включват „смяна на режима на украинското правителство“ под лозунга за „денацификация“ и премахване на способността на Украйна да се защитава срещу бъдещи руски атаки под прикритието на „демилитаризация“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12407

4

Bad Horse

01.03 2023 в 16:56

Кайзера прави голяма грешка с агента си Ленин. Вярно че болшевиките разлагат армията и държавата на най-големия враг на Германия, но после се обръщат на Запад и за малко да залеят Европа през 1920. После през 1945 заграбват половин Европа. После малко не почват световна ядрена война покрай кубинската криза. Не може да си добре, когато в съседската къща живее пияница и престъпник. Не може да ти е чисто, когато там се развъждат хлебарки и горят боклуци. Докато руската къща е кочина, страдаме всички около нея.

2099

3

Mateevk

01.03 2023 в 14:57

Денят 23 февруари е обявен за празник на Съветската армия и Военно-морския флот през 1946 г. с указ на Сталин. Празникът отбелязва годишнината от победата на Червената армия над германските войски при Псков и Нарва през Първата световна война.

Каква е истината?

През втората половина на февруари 1918 г., след двумесечни безуспешни преговори, германските и австро-унгарските армии прекратяват примирието, настъпват на руския фронт със скорост 50 км. на ден и завземат нови територии. На 23 февруари е връчен ултиматум на съветската власт. Изправени пред неминуема катастрофа, Ленин и болшевишкият Централен комитет приемат ултиматума и решават да подпишат мир. На този ден, според вече разсекретените съветски архиви, германските войски се намират на 55 км. от Псков и на 170 км. от

Нарва и там не са се водили никакви боеве. Сражения има на следващия ден и генерал Лудендорф съобщава за превземането на Псков. Населението посреща кайзеровите войски с възгласи “Смърт на болшевиките !”

2550

1

alfakentavur

01.03 2023 в 10:34

Ето какво. В СССРайха в училище ще се учи, че са спечелили войната поне 20 години след като са я загубили :)

 
X

Мистерии в Хераклея Синтика