Институтът за войната: Вагнер контролират западните граници на Бахмут, ВСУ с приоритет върху покрайнините

OFFNews 22 май 2023 в 09:43 3746 0

Снимка БТА / АП

Битката за Бахмут

„Наемниците от групата Вагнер вероятно са си осигурили контрола върху западните административни граници на град Бахмут, докато украинските сили продължават да дават приоритет на контраатаките в покрайнините на Бахмут. Украински военни служители съобщиха, че украинските сили контролират „незначителна“ част от югозападния град Бахмут около магистрала T0504 – мълчаливо потвърждение, че руските сили са поставили под контрол останалата част от западен и северозападен Бахмут, ако не и целия“, пише в най-новия си анализ от понеделник сутрин екипът на Института за изследване на войната (ISW).

Официалните изявления от Киев показват, че украинските сили са се изтеглили от останалите райони в Бахмут, с изключение на тези, които са в близост до двете магистрали към града. Геолокирани кадри, публикувани на 21 май, показват сили на „Вагнер“ да издигат руски знамена и знамена на ЧВК над жилищна сграда в най-западния Бахмут. Вероятното превземане от групата Вагнер на последния останал малък район на западен Бахмут не оказва влияние върху продължаващите украински контраатаки на север или юг от Бахмут, нито засяга украинския контрол над наземните комуникационни линии около Бахмут, които изтощените сили на Пригожин ще трябва да достигнат, за да проведат по-нататъшни нападателни операции, смятат от ISW. Руските сили, според вашингтонския тинк-танк, вероятно ще се нуждаят от допълнителни подкрепления, за да държат град Бахмут и фланговете му за сметка на операции в други посоки. ISW е забелязала артилерийски подразделения на 132-ра отделна гвардейска мотострелкова бригада (която преди е била наблюдавана в района на Авдиевка), действащи в посока Бахмут.

Украински военни източници съобщават, че руските сили са загубили част от доминиращите височини около Бахмут и отбелязват, че продължително украинско настъпление може да доведе до тактическо обкръжаване на силите на Вагнер в Бахмут. За това в частност говори в неделя и командващият на сухопътните войски на Украйна ген. Олександър Сирски. Украинската 3-та отделна щурмова бригада заяви на 20 май, че контраатаките на бригадата са разширили украинския контрол в района на Бахмут до 1750 метра широчина и 700 метра дълбочина в неуточнена зона. Геолокирани кадри показват как украинската 3-та отделна щурмова бригада нанася удари по неуточнени руски сили южно от Клишчиевка (7 км югозападно от Бахмут) и влиза в сблъсък с руската 200-та отделна гвардейска мотострелкова бригада от 14-ти армейски корпус (Северен флот) североизточно от Богдановка (5 км северозападно от Бахмут).

Руските конвенционални сили, като 72-ра отделна мотострелкова бригада, неуспешно се опитват да си върнат загубените позиции и да отговорят на украинските контраатаки по фланговете на Бахмут, действия, които са в съответствие с оценката на ISW, че украинските сили са си възвърнали тактическата инициатива около Бахмут.

Финансистът на „Вагнер Груп“ Евгений Пригожин очаквано претендира за победата над Бахмут изцяло със собствени сили. Пригожин заяви на 21 май, че „е пълна лъжа“, че руските въздушнодесантни сили (ВДВ) са помогнали на Вагнер да превземе града и каза, че никой от руското МО не е бил в Бахмут Пригожин твърди, че Вагнер на практика не е получил никаква помощ от руската армия, освен от бившия главнокомандващ на операциите в Украйна генерал Сергей Суровикин и руския заместник-министър на отбраната по логистиката, превърнал се в заместник-командир на групата Вагнер генерал-полковник Михаил Мизинцев.

Руските ултранационалистически милблогъри празнуваха предполагаемото превземане на Бахмут, но подчертаха, че „Бахмут не е Берлин“ и че превземането на града ще бъде просто още една стъпка в продължаващите трудни операции за постигане на руските цели в Украйна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!