Интензивни боеве в покрайнините на Киев, руснаците са на 25 км от центъра

Отвлякоха кмета на Мелитопол, там избухнаха протести

OFFNews 12 март 2022 в 15:15 11653 13

Снимка БТА/АП

Дим се издига от от горящи контейнери след обстрел във Василков, югозападно от Киев, Украйна, събота, 12 март 2022 г.

Интензивни боеве се водят в покайнините на Киев, предава Би Би Си. В 17-ия ден от войната Москва се опитва да превземе украинската столица.

Според британското разузнаване по-голямата част от руските сили се намира на 25 км от центъра. Украинските власти се опасяват от руско широкомащабно нападение.

Ден 17: Украйна се събуди с вой на сирени

Ключови градове са обградени: Харков, Мариупол, Николаев и Суми. Те са подложени на непрестанен обстрел. Чуват се сирени и експлозии, тъй като руските сили се опитват да установят контрол над ключови обекти. Положението на хората в тях влошават ниските температури, липсата на ток, малкото храна и вода.

В Мариупол джамия, в която са се укривали над 80 възрастни и деца, е била обстрелвана от руските сили, съобщават украински представители.

В югоизточния град Мелитопол руски сили са отвлекли кмета. Стотици жители излязоха на протест. Украинският президент Володимир Зеленски поиска незабавното му освобождаване и обвини руснаците, че "преминават към нов етап на терор". В ново видеообръщение към нацията той казва, че руската армия е претърпяла най-големите си загуби от десетилетия насам. Той твърди, че 31 руски батальонни тактически групи са били изведени от бойна готовност.

На пресконференция Зеленски съобщи, че досега в конфликта са загинали 1300 украински войници, а около 500-600 руски войници са се предали на украинските сили в петък. Тази информация не е потвърдена.

Що се отнася до цивилните жертви, ООН днес потвърди гибелта на 579 души от началото на руската инвазия в Украйна на 24 февруари. Сред убитите са 42 деца и тийнейджъри. Ранени са 1002 цивилни. Броят на потвърдените убити е с 15 по-голям от вчера, отбелязва ДПА. Повечето от тези цивилни са загинали при обстрел с тежка артилерия и въздушни удари.

Привечер украинското Министерство на отбраната съобщи за руски обстрел срещу опитващи се да се евакуират в петък жени и деца от района на Киев по договорен между двете страни "зелен коридор". Министерството твърди, че 7 души са били убити, включително дете. Няма независимо потвърждение на информацията, нито коментар от Москва.

Днес са били евакуирани общо около 13 000 души през хуманитарните коридори, съобщи украинският вицепремиер Ирина Верешчук. Броят им е близо два пъти повече от петък. Никой не е успял да напусне обсадения Мариупол, където хуманитарната криза се задълбочава. Няма информация дали тръгналият конвой с хуманитарна помощ е стигнал до стратегически разположения черноморски източноукраински град. Сателитни снимки показаха разрушенията там.

Източник: Би Би Си/Maxar Technologies

През деня лидерите на Франция и Германия проведоха поредния кръг от телефонни разговори с руския президент Владимир Путин. Еманюел Макрон и Олаф Шолц поискаха незабавно прекратяване на огъня от Русия. Москва отхвърли тези призиви.

Путин не показва готовност за прекратяване на войната

Все повече хора напускат Украйна. Бежанците вече са 2,5 милиона души. В Полша - основната приемаща ги страна - са повече от 1,6 милиона души. Молдова обяви, че е достигнала "критична точка" в способността си да се справи с бежанците.

Антивоенни протести продължават да се провеждат в Европа. Такива днес имаше във Франция, Италия, Испания, Босна и Херцеговина, Грузия и др.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-8580

13

Зеленски е сред хората и се превърна в символ на борбата с тиранина Лилипутин. От другата страна джуджето вчера беше излезнало да се поцелува с дедо Лукашенко и после отново в бункера.

-8580

8

Пада курса на рублата - пада нивото на троловете.

1220

7

хr4

12.03 2022 в 17:51

re: спрея против ръжда
"зеления наркоман" е ЕВРЕИН и като такъв по дефолт, не може да е "фашист"
ПП.Ватата така и не разбра разликата между "фашист" и "нацист", та какво остава за платените им тролове? Нивото пада, бля. Пада осезаемо! Еееех едно време какви тролове имаше...Зор беше да ги хванеш. А ся...задачка за обитателите на 36-та целодневна детска градина.

1220

6

хr4

12.03 2022 в 17:43

re: Злото куче
Ами щото съм по-умен от руските тролове.Капиш? То с тоя курс на рублата какви да ви наемат-ракетни индженери?
Обяснявам за особено умните:
Русия е страна в конфликта и като такава няма право на вето. Четете ги тия документи, бе пингвини! Сеш'се или да включвам пластелина и цветните моливи?
ПП.Ходатайствайте там пред шефчетата да ви подобрят обучението бе дае.. , че се излагате като кифладжии.
А,да! Сетих се-СВИФ-та вече не работи и "денги нет". Моите съболезнования-ше треа да карате на гречка БЕЗ маслом.

3714

5

GB

12.03 2022 в 17:40

А фашистите в Русия? Кой ще се погрижи за тях? И кога?
 
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews