Ирак и САЩ възобновиха битката за Мосул след двуседмично затишие

OFFNews 29 декември 2016 в 15:50 5906 1

Иракски войски, подкрепени от САЩ, са извършили въздушни нападения в Източен Мосул след двуседмично затишие в операцията за превземане на града от "Ислямска държава", предава "Гардиън".

Елитни спецчасти действат на територията на кварталите "Карама" и "Кюдс", докато войници и федерални полицаи напредват в близките територии Интисар, Салам и Сумор.  

Ожесточената съпротива от страна на екстремистите, опасенията за цивилните, които се намират в капана на бомбардировките, и лошите метеорологични условия забавиха развоя на двумесечната операция за превземане на втория по големина град в Ирак.

Лейтенант Абдул-Уахаб Ал-Саади, командир на специалните части в Източен Мосул, каза, че вече са достигнали на по-малко от 4 км от река Тигър, която разделя града. Унищожен е и последният мост над реката.

Операцията е много трудна, защото екстремистите са контролирали града повече от две години, изградили са множество тунели за придвижване и имат много бази. Иракските войски са изправени пред изненадващи атаки, като ИД е заложила повече от 900 коли-бомби в различни части на града, както и извън него.

Лейтенант Саади заяви, че очаква терористите да бъдат изтласкани от града в близките 3 месеца, въпреки че по-рано иракските лидери заявиха, че очакват това да се случи до края на годината.

"Ислямска държава" превзе Мосул през лятото на 2014 г. Градът все още е дом на около 1 млн. души, а приблизително 120 000 от жителите му го напуснаха след старта на операцията на 17 октомври.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика