Иран потопи по погрешка свой военен кораб, поне един починал моряк (видео)

OFFNews 11 май 2020 в 11:51 4205 2

Корабът "Конарак" на иранския флот с десетки моряци на борда потъна при учение, след като беше поразен от торпедо край Ормузкия проток, предаде Би Би Си.

Фрегатата "Джамаран" е изстреляла ракета като част от учението си. Според иранска агенция "Фарс" е починал един моряк, а няколко са ранени.

"Джамаран" е на иранската Революционна гвардия. Според местните медии тя е изтреляла ракетата преждевременно, и "Конарак" не е успял да се отдалечи достатъчно от плаваща цел, пренесена от него за учението.

"Корабът е бил поразен, след като поставил практическата мишена на мястото ѝ, но не осигурил достатъчно дистанция между себе си и целта", става ясно от сайта на местна медия. 

Видеоклипове публикувани в социалните мрежи показват, че са изпратени линейки за ранени моряци, посочва АФП. 

Инцидентът се разследва.

Корабът е бил уцелен вчера следобед при маневри във водите край Бандар Джаск по южното иранско крайбрежие.

През последните месеци зачестиха иранските учения в района на Ормузкия проток, откъдето преминават 20% от световните доставки на петрол.

През януари революционната гвардия по погрешка свали украински пътнически самолет близо до Техеран. Тогава загинаха всички 176 души на борда, дни след като САЩ убиха елитния генерал Касем Солеймани край Багдад.

Напрежението продължава и в последните месеци - САЩ обвиниха Иран, че "тормози" корабите на военноморските ѝ сили в Персийския залив. Ислямската република пък обяви, че увеличава патрулите, след като американският флот препречил пътя на ирански съд.

Водоизместимостта на "Конарак" е 447 тона, дължината – 47 метра, а въоръжението на борда включва 4 крилати ракети, отбелязва иранската държавна телевизия. Той е направен в Нидерландия и е закупен от Иран още преди Иранската революция през 1979 г. 

Още по темата

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

2

Стефан

12.05 2020 в 00:48

И нищо, че американците са включили свои средства за РЕП в тоя случай?
Стой си там войник, и остави тия въпроси на офицерите.

3005

1

Patrick

11.05 2020 в 21:07

Иранските ВВС унищожили украинския самолет с над 200 човека се оправдаваха че са го взели за крилата ракета.Отметката на радиолокационния екран за транспортен самолет,изтребител и крилата ракета са коренно различни.Войник оператор на РЛС след два три месеца служба ги различаваше при нас . Иранците сега си унищожиха боен кораб.Каква ли натренираност имат разчетите изстреляли крилатата ракета.Гола вода.Не са за никаква война.