Ирма връхлетя Куба с наводнения и разрушения - 1.2 млн. евакуирани, спасяват и делфини

Следващата "спирка" на урагана е САЩ. Там заповядаха на 5.6 млн. души са напуснат Флорида и предупредиха: никой няма да дойде на помощ, ако останете

Вероника Шербанова 09 септември 2017 в 15:44 22293 1

Снимка Reuters

Ирма връхлетя Куба късно в петък със силни ветрове и проливни дъждове, след като опустоши няколко карибски острова по пътя си.

Ураганът, застрашаващ крайбрежните градове и села, вече предизвика свлачище в третия по големина град в страната - Камагуей, Централна Куба и наводнения в североизточни райони.

Стихията от пета степен отслабна на четвърта до събота сутринта, но след това отново се върна на предишното най-високо ниво. В 9 ч. (GMT) ветровете бушуваха със скорост 249 км/ч.

Над 1 милион кубинци бяха евакуирани, преди Ирма да удари страната. Хората се погрижиха дори делфини да бъдат превозени на безопасно място преди бурята.

Снимка: Reuters

Много хора нямат електричество, комуникацията е изключително затруднена.

Властите обявиха, че вече има "значителни разрушения", без да уточнят подробности.

Няма информация за загинали в Куба. Преди да достигне бреговете ѝ, Ирма отне живота на най-малко 23 души на Карибите. Първата жертва на урагана е 2-годишният Карл Франсис-младши в Барбуда. 11 загинаха във френските Сен Мартен и Сен Бартелеми, четирима - на американските Вирджински острови, трима - в Пуерто Рико, двама - в холандската част на Свети Мартин (Синт Мартен), един - на остров Ангила. Тийнейджър загина в Барбадос. Съобщение за смъртта на други четирима души на Британските Вирджински острови не е потвърдено.

Хосе

Усилията на Великобритания, Франция и Холандия да помогнат на островите си са затруднени от наближаващия друг ураган - Хосе. Той е от категория 4 - една степен под Ирма, но силата му почти достига пета степен, и ще засегне Барбуда, Ангила, Сен Мартен, Сен Бартелеми от събота. В Сен Мартен и Сен Бартелеми е обявено най-високото "червено" ниво на тревога. Очаква се поривите на вятъра да достигнат 150 км/ч и да вдигнат 8-метрови вълни.

В Сен Мартен френските власти създадоха 9 временни убежища, които могат да подслонят до 1600 души.

Холандски морски пехотинци разпръснаха от хеликоптери листовки с предупреждение към жителите на холандската част на острова, където няма ток и новините не могат да стигнат до хората, че към опустошения от урагана Ирма остров се задава нова стихия.

Щети

Само досега щетите от Ирма се оценяват на 1.2 милиарда евро, по данни от Централната каса за презастраховане, цитирана от БТА. Сумата покрива щетите по жилища, автомобили, на фирми.

САЩ

Ураганът Ирма се придвижва към Флорида и се очаква да достигне американския щат в неделя сутринта. На 5.6 милиона американци е разпоредено да напуснат домовете си - те са 25% от населението на щата. Властите предупреждават, че който остане на своя отговорност, не може да очаква спасителни екипи да достигнат дома му, дори и да повика помощ, ако Ирма вече е ударила САЩ.

Прогнозата показва, че до утре следобед стихията ще се придвижи над северозападната част на Флорида, след което ще премине над страната за около 30 часа със свирепи ветрове и порои.

Флорида вече е засегната от тропическа буря, ветровете и дъждовете нахлуха на полуострова преди Ирма. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки