Юлия Навалная призова ЕС да не признава президентските избори в Русия

OFFNews 20 февруари 2024 в 15:31 906 0

Юлия Навалная и Алексей Навални

Снимка GettyImages

Юлия Навалная, съпругата на покойния руски опозиционен лидер Алексей Навални, поиска от Европейския съюз да не признава изборите в Русия през март, които почти сигурно ще дадат на президента Владимир Путин още един шестгодишен мандат, съобщава Ройтерс.

"Не признавайте тези избори. Президент, който уби главния си политически опонент, не може да бъде легитимен по дефиниция“, каза Навалная на външните министри на Европейския съюз на среща в Брюксел в понеделник.

Проучванията на общественото мнение показват, че 71-годишният Путин има рейтинг на одобрение от над 80% преди президентските избори на 15-17 март.

Опозиционните политици казват, че изборите предлагат смокинов лист на демокрацията, за да прикрият реалността на една корумпирана диктатура. Кремъл твърди, че Путин е най-популярният политик в Русия.

Във видеообръщение от чужбина Юлия Навалная призова поддръжниците си да се противопоставят на Путин с още по-голяма ярост и да освободят Русия от "корумпирания елит от униформени бандити, крадци и убийци". Кремъл каза, че президентът не е гледал видеоизявлението ѝ.

Тя обвини Путин в убийството на съпруга ѝ и каза, че скоро ще бъдат предоставени доказателства. Западни лидери, включително президентът на САЩ Джо Байдън, също обвиниха Путин за смъртта на Навални и предупредиха за последствията. 

Руският президент все още не е коментирал публично смъртта на опозиционера. Кремъл отрече да е замесен и каза, че твърденията на Запада, че Путин е отговорен, са напълно неприемливи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика