Южна Корея избира нов президент

OFFNews 05 май 2017 в 11:27 2040 2

Снимка AP

Близо 1/5 от регистрираните избиратели в Южна Корея се възползваха от възможността за ранно гласуване в президентските избори, започнали в страната, пише БТА, като цитира ТАСС.

Те гласуваха вчера и днес - няколко дни преди официалния изборен ден, когато ще се определи наследникът на отстранената чрез импийчмънт Пак Гън-хе. До 12 ч. местно време днес са гласували 6.56 млн. души, по данни на Националната избирателна комисия. Те са почти 17% от имащите право на глас.

За първи път има ранно гласуване на президентски избори. За целта в страната бяха отворени около 3500 избирателни секции. В него могат да участват хора, които ще бъдат възпрепятствани да гласуват на 9 май. Дотогава всички пуснати бюлетини ще се пазят в запечатани сейфове, които ще бъдат отворени след края на гласуването в официалния изборен ден.

Досега ранно гласуване имаше само на парламентарни и местни избори. 

13 са кандидатите за президент. Други двама се отказаха от надпреварата.

Според социолозите най-популярен е бившият лидер на либералната Демократическа партия "Тобуро" Мун Дже-ин. Той има 42.2% подкрепа. На второ място според проучванията е  Ан Чхол-су от центристката Народна партия. Трети е консерваторът Хон Чжун-пхе от Корейската партия на свободата (бившата управляваща партия "Сенури"). Двамата регистрират подкрепа от по 18,6 процента от запитаните. 

Победителят встъпва в 5-годишния си мандат веднага, а не след обичайните 2 месеца, защото постът е свободен.

Редовните избори трябваше да се проведат в края на годината.

Пак Гън-хе е под арест в затвор край столицата Сеул и очаква съдебен процес по обвинения, че е изнудвала бизнес компании за пари, че е вземала рушвети от някои от тези компании и за други закононарушения, всички те в съучастие със своя стара близка приятелка. Очаква се процесът срещу нея да започне по-късно този месец. Длъжността държавен глава в момента временно се изпълнява от премиера на страната Хуан Кхьо-ан. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови