Издателство спира от продажба книги във възхвала на Путин, написани от журналиста Хуберт Зайпел

OFFNews 15 ноември 2023 в 16:50 2266 1

Зайпел

Снимка Кремъл

Журналистът Зайпел и Владимир Путин.

Издателство Hoffmann und Campe, базирано в Хамбург, спря да продава книги за руския президент Владимир Путин, написани от известният журналист Хуберт Зайпел, в отговор на съобщения в медиите, че авторът е получил пари срещу хвалебствията си от офшорни компании, свързани с руския милиардер Алексей Мордашов.

"Издателят Hoffmann und Campe реши да не предлага книги на Хуберт Зайпел за продажба поради съобщението, публикувано от Der Spiegel и ZDF", съобщават от редакцията, предоставено на ДПА и цитирано от Sueddeutsche Zeitung.

Вчера Spiegel и ZDF обявиха, че Хуберт Зайпел е получил 600 000 евро от офшорни компании на Мордашов като част от "споразумение за спонсорство". Новината бе съобщена и от Би Би Си. Като част от договора Зайпел написва книгата "Силата на Путин. Защо Европа се нуждае от Русия?", излязла през 2021 г.

Партньорът на Зайпел по договора официално е била фирма - пощенска кутия, наречена De Vere Worldwide Corporation, базирана Британските Вирджински острови. Фирмата е част от корпоративната мрежа на руския олигарх и дългогодишен основен акционер в германския туристически концерн TUI Алексей Мордашов. Руският олигарх е под санкциите на ЕС.

През 2013 г. Зайпел е сключил подобен "договор за спонсорство" и за другата си книга, посветена на руския президент, "Путин. Логиката на властта", издадена отново от Hoffmann und Campe през 2015 г.

Издателят обяснява, че не е запознат с описаните факти. Представител на Hoffmann und Campe посочва, че ако изложените от журналистите факти се потвърдят, си запазва правото да се обърне към съда.

Журналисти от 69 световни издания под егидата на Международния консорциум на разследващите журналисти и германската Paper Trail Media публикуваха на 14 ноември разследването "Тайните на Кипър". От същото разследване излезе и новината за тайната сделка за 40 млн. долара, която свързва Путин с олигарха Абрамович.  

То се основава на изтичане на 3,6 милиона документа от шест кипърски компании, участващи в регистриране на фирми и с консултации. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

345

1

Джендо Джедев

16.11 2023 в 10:17

"Силата на Путин. Защо Европа се нуждае от Русия?"

Определено Рашка отвори очите на блажено задрямала Европа. За друго, обаче, не е нужна. Та съществуването й е по-скоро вредно.
 
X

Да помогнем на украинските деца!