Изявление на папата скандализира всички в Украйна, дори и католиците

OFFNews 29 август 2023 в 08:51 21048 8

папа

Снимка БТА/АП

Папата.

Папа Франциск снощи бе подложен на критики за това, че е казал на руски младежи да помнят, че са наследници на царе като Петър Велики, когото президентът Владимир Путин обича да дава за пример, за да оправдае нахлуването в Украйна, предаде Ройтерс.

Украйна заяви, че коментарите, които Франциск е направил миналия петък във видеообръщение на живо към католически младежи, събрали се в Санкт Петербург, са достойни за "дълбоко съжаление".

Франциск прочете подготвената си реч на испански език, но в края ѝ премина на италиански и каза:

"Не забравяйте (своята) наследственост. Вие сте наследници на великата Русия – великата Русия на светците, на царете, великата Русия на Петър Велики, на Екатерина Втора, на великата Руска империя, културна, с толкова много култура, с толкова много човечност. Вие сте наследници на великата майка Русия. Вървете напред".

Ватиканът публикува текста на обръщението в събота, но не включи последния, импровизиран абзац. Видеозапис на изказването на папата, в който е включен и коментарът след подготвената реч, бе публикуван от религиозни сайтове.

"Именно с такава империалистическа пропаганда за "духовни връзки" и "необходимост" от спасяване на "великата майка Русия" Кремъл оправдава убийството на хиляди украинци и разрушаването на украински градове и села", заяви във своя публикация във "Фейсбук" Олег Николенко, говорител на украинското външно министерство. "Дълбоко съжалявам, че подобни схващания за това, че са велика сила и които по същество допринасят за хроничната агресивност на Русия, се изказват от папата, съзнателно или несъзнателно", добави Николенко, цитиран от БТА.

Архиепископ Святослав Шевчук, глава на Украинската католическа църква от източен обред, заяви, че думите на папата са причинили "огромна болка и тревога" и че се опасява, че те могат да "вдъхновят неоколониалните амбиции на страната агресор". Той поиска обяснение от Ватикана.

Редакционна статия на италиански сайт, специализиран по католическите въпроси, нарече думите на папата "странни" на фона на деликатния исторически момент. В статията се отбелязва, че Екатерина, по-известна като Екатерина Велика, управлявала от 1762 г. до 1796 г., анексира Крим през 1783 година. Отбелязва се също, че Екатерина защитава йезуитите в контролираните от Русия земи, след като папа Климент Четиринадесети потиска ордена в световен мащаб през 1773 година. Папа Франциск е йезуит.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

900

9

Орлин

31.08 2023 в 00:53

Този папа е посмешище.

710

8

Д-р Мазникуров

29.08 2023 в 17:24

И аз писах че "Папата греши", макар и малко в по-остър вариант, но очевидно OffNews го приеха като някакво Богохулство, или не дай Боже - като някаква екстремна форма на русофобия (то не че не изпитвам такава...)! Пак ще го повторя и нека пак ме изтрият, да ми сложат рейтинг -112893, или каквото искат, все ми е тая! Този точно Папа е зловреден нещастник и полезен идиот много "свободно" интерпретиращ човешките дела, История и Божията роля и намеса в тях! За мен е Антихрист и го слагам почти на един кантар с руZZкие престъпник КГБ-"патриарх". Той (Папата) може и да е по-неосъзнат и заблуден, и наивен, но това не променя нещата!

135

7

Far Rider

29.08 2023 в 15:36

Нека не забравяме, че г-н Бергольо е масон! Свързан е с организираната престъпност. Той е поддръжник на диктатурата в Аржентина. Не е за първи път когато говори неща не съвместими с длъжността му на абсолютен диктатор във Ватикана и единствен управляващ в католическата църква. Благодарение на неговите думи и дела популярността на католицизма за последните 5 години е спаднала с над 40%. Да се надяваме, че ще живее още 5 години за да видим залеза на тази масонска организация.

1000

6

Зла свекърва

29.08 2023 в 14:05

Папата греши? Че това не е новина. Протестантите твърдим това от 1517 г.

Само Бог е непогрешим. Христовите пастири, обаче, трябва да внимават това, което говорят, да не бъде възприето като насърчение на агресия срещу ближния. Защото докато галиш ушите на католическата младеж в Русия с разни исторически препратки към тяхното имперско минало, да не се окаже, че те ще се втурнат да избиват други чада на Католическата църква, които живеят в съседни държави, които в същото това имперско минало са били превзети от "светлите" примери, които Негово светейшество използва.

Самата Библия казва, че Бог е дал на народите времена и граници на поселенията. Изглежда руснаците са пропуснали този момент, защото за тях понятието "граница" е много мъглява величина.

12407

5

Bad Horse

29.08 2023 в 12:19

Папата, както и повечето привидни почитатели на руската култура, не са вникнали много-много в нея. По-специално в литературата им има 3 основни теми:
- Има бездна между елита и народа
- Пази Боже народната злоба и примитивност да изригне
- дотогава да живеем все едно няма утре, или да бягаме навън, за да имаме бъдеще някакво.

318

4

Valioka

29.08 2023 в 11:43

Ами какво да се каже - изкуфели старци дърпат конците на света, без да си дават ясна сметка, че думите им предизвикват катаклизми и дори отнемат човешки животи... Шашав свят.

625

3

1215

29.08 2023 в 11:21

Недостойно от страна на папата и антуражът му.Не за пръв път се олива с глупави и неграмотни изказвания.

"великата Руска империя, културна, с толкова много култура, с толкова много човечност".....

И нито дума ,че това е страна на крепостини роби и крепостни"дворяни",че жвотът на популацията не струва и грош,че е страна на диващина и разюздана престъпност.
Да беше прочел книгата на Астолф дьо Кюстин ,нямаше да ръси такива глупости.

12407

1

Bad Horse

29.08 2023 в 09:28

Папата глобалист, комунист, и прикриващ педофили... бил казал нещо неуместно? Не може да бъде!
 
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков