Израел нанася удари в Ливан (обновена)

Хизбула пое отговорност за ракетната и артилерийска атака

OFFNews 08 октомври 2023 в 08:27 7236 0

Ливански войник

Снимка Getty Images

Ливански войник

Израелските отбранителни сили съобщиха, че извършват артилерийски удари в Ливан след "стрелба, извършена преди няколко минути на израелска територия", предаде Би Би Си.

Times of Israel съобщи, че редица минохвъргачни снаряди са били изстреляни към израелска територия.

Снарядите са паднали в оспорвания район Маунт Дов на границата с Ливан.

Няма данни за пострадали.

"Израелските отбранителни сили предприеха подготвителни мерки за този вид възможност и ще продължат да действат във всички региони и по всяко време, необходимо за гарантиране на безопасността на израелските цивилни", се казва в изявление на военните.

Жителите на района на Горна Галилея са призовани да останат близо до бомбоубежищата, след като размяната на огън на ливанската граница поражда опасения, че боевете на юг могат да се разпространят на втори фронт.

Местният съвет изпраща съобщение до цивилните, като ги съветва да стоят около  защитени зони и да влизат в бомбоубежищата в случай на предупредителни сирени.

Говорител на отбранителните сили съобщи, че стрелбата е извършена в района на Маунт Дов - участък земя, претендиран от Израел, Ливан и Сирия, близо до пресечната точка на трите държави.

Израел предупреди ливанското въоръжено движение Хизбула да не се намесва в боевете.

Часове по-късно ливанското шиитско движени "Хизбула" пое отговорност за ракетното и артилерийско нападение срещу окупираната от Израел територия Фермите на Шабаа, като заяви, че действа "в солидарност" с палестинския народ, предаде Ройтерс.

В писмено изявление на "Хизбула" се казва, че атаката е била насочена срещу три поста, включително срещу "обект с радар" във Фермите на Шабаа - територия, окупирана от Израел през 1967 г., за която претендира Ливан.

Израелските въоръжени сили заявиха, че техен дрон е поразил пост на "Хизбула" в района на Хар Дов, близо до границата с Ливан.

Хизбула е шиитска ислямистка политическа, военна и социална организация, която притежава значителна власт в Ливан. Подобно на Хамас, тя е подкрепяна от големия враг на Израел Иран. Тя води едномесечна война с Израел през 2006 г.

През юли израелските военни отговориха с артилерийски огън след изстрелване на противотанкова ракета от Ливан.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков