Израел обяви, че бомбардира мрежа от тунели на ''Хамас''

OFFNews 12 октомври 2023 в 09:42 2706 0

Ивицата Газа

Снимка Getty Images

Ивицата Газа при бомбардировките - 12 октомври 2024 г.

Израелските военни съобщиха днес, че извършват "широкомащабен удар" по принадлежащи на "Хамас" цели в Газа. В същото време държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън замина за размирния район, за да се срещне с лидерите на двете страни в конфликта.

Израелски самолети обстрелват цели в Газа от дни в отговор на нападението от 7 октомври, когато бойци на "Хамас" пробиха граничната ограда с анклава, и атакуваха градове и села, убивайки 1200 души, ранявайки над 2700 и вземайки десетки заложници.

В резултат на бомбардировките над Газа жертвите досега са над 1200, а ранените - над 5300.

Би Би Си съобщава, като цитира говорител на израелската армия, че целта на днешните бомбардировки е подземна мрежа от тунели, изградена от бойци на "Хамас".

"Това, което "Хамас" направи, откакто пое контрола преди почти 20 години, беше да изгради мрежа от тунели от град Газа и под град Газа чак до Хан Юнис и Рафах", казва говорителят. По думите му Ивицата Газа има две нива - цивилните на нивото на земята и втори подземен слой за "Хамас".

"Това, което се опитваме да направим сега, е да достигнем до втория слой, който "Хамас" е изградила", казва той.

"Това не са бункери за цивилните в Газа, до които да имат достъп, когато Израел нанася удари", добавя той.

Зверства

Бойците на "Хамас" са обезглавили бебета по време на нападението от 7 октомври, съобщи още израелската армия. 

Съдебен лекар, който е посетил мястото на клането в кибуц Беери, е видял телата на децата и е потвърдил как са загинали, каза говорителят на армията. 

"Признавам, че ни отне известно време, за да разберем и проверим този доклад, и ни беше трудно да повярваме, че дори "Хамас" може да извърши такова варварско деяние", казва той.

"Мисля, че сега можем да кажем с относителна увереност, че именно това е направила "Хамас"... навсякъде имаше разпръснати тела, осакатени", добавя той.

Заложниците

Семействата и близки на заложници, държани от "Хамас", са се свързали с Гершон Баскин, бивш израелски преговарящ, който осигури освобождаването на израелския войник Гилад Шалит, държан от "Хамас" в продължение на пет години, съобщава Би Би Си.

Пред Джулиан Уорикър в предаването "Светът тази вечер" Баскин заяви, че разговаря с Хамас, "опитвайки се да ги убеди да освободят жените и децата и да ни позволят да доставим лекарства".

"Мисля, че [Хамас] са също толкова изненадани, колкото и Израел, от успеха си във военната операция... в опита си да отвлекат толкова много хора, колкото са отвлекли."

За разговорите си с "Хамас" Баскин казва: "Вярвам, че жените няма да бъдат изнасилвани, че цивилните граждани няма да бъдат измъчвани. Не съм сигурен, че това е същото по отношение на войниците".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика