Израел очертава плановете си за Газа след войната

Хамас няма да контролира Газа, Израел ще запази цялостния контрол върху сигурността, заяви израелският министър на отбраната

OFFNews 05 януари 2024 в 09:40 2348 0

Йоав Галант

Снимка GettyImages

Израелският министър на отбраната Йоав Галант

Израелският министър на отбраната Йоав Галант очерта предложения за бъдещото управление на Газа, след като войната между Израел и "Хамас" приключи, предаде Би Би Си. Той посочи, че на територията ще има ограничено палестинско управление.

"Хамас" вече няма да контролира Газа, а Израел ще запази цялостния контрол върху сигурността", подчерта Галант.

Плановете, представени от израелския министър на отбраната, предвиждат в северната част на анклава армията да пристъпи към щурмове и обиски, разрушаване на тунели, въздушни и наземни удари, както и операции на специалните сили. В южната част, където са концентрирани повече от два милиона палестинци, военните ще продължат да елиминират лидерите на "Хамас" и да освобождават заложниците. Многонационални сили ще поемат отговорността за възстановяването на територията след широко разпространените разрушения, причинени от израелските бомбардировки. 

В документа се казва още, че палестинците ще бъдат отговорни за управлението на територията и Египет също ще има роля, но тя не е уточнена.

"Жителите на Газа са палестинци, следователно палестинските органи ще отговарят, при условие че няма да има враждебни действия или заплахи срещу държавата Израел", каза Галант.

Въпреки че планът на Йоав Галант може да се смята за по-практичен от предишни предложения на министри от кабинета, той вероятно ще бъде отхвърлен от палестинските лидери, които настояват, че на самите жители на Газа трябва да бъде позволено да поемат пълен контрол върху управлението на анклава, след като тази опустошителна война приключи.

Говоренето за "деня след това" в Газа доведе до дълбоко несъгласие в Израел.

Някои крайнодесни членове на правителството на израелския премиер Бенямин Нетаняху заявиха, че палестинските граждани трябва да бъдат насърчени да напуснат Газа за изгнание, с възстановяването на еврейските селища на територията - противоречиви предложения, които бяха отхвърлени като "екстремистки" и "неизпълними" “ от други страни в региона и от някои от съюзниците на Израел.

Нетаняху не е говорил публично в подробности за това как според него трябва да се управлява Газа. Той предположи, че войната може да продължи още няколко месеца, като обявената цел е да се унищожи напълно "Хамас".

Междувременно боевете в Ивицата продължават. Израелските сили за отбрана съобщиха вчера, че са ударили райони в северната и южната част на региона, включително град Газа и Хан Юнис. Нанесени са удари по "терористична инфраструктура" и са убити хора, описани като екстремисти. Управляваното от "Хамас" министерство на здравеопазването в Газа съобщи, че през последните 24 часа в Ивицата са убити 125 души.

Общият брой на убитите в Газа от началото на войната достигна повече от 22 400 души, което представлява почти 1% от 2,3-милионното население на анклава, съобщи още управляваното от "Хамас" здравно министерство.

Офанзивата на Израел започна, след като въоръжени бойци на "Хамас" предприеха изненадваща атака срещу Южен Израел на 7 октомври, убивайки 1200 души, повечето от които цивилни, и взеха около 240 души за заложници.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови