Израел предупреди Русия за закриването на еврейската агенция Сохнут

OFFNews 24 юли 2022 в 21:32 3271 3

Яир Лапид

Снимка БТА / Ronen Zvulun/Pool via AP

Яир Лапид

Отношенията с Русия са важни за Израел, затварянето на руския клон на еврейската агенция "Сохнут" ще бъде сериозно събитие и ще окаже влияние върху отношенията с Москва. Това заяви министър-председателят на Израел Яир Лапид в изявление, разпространено от премиерската канцелария и цитирано от РИА Новости.

Ръководителят на израелското правителство Лапид е обсъдил с министрите дейността на еврейската агенция "Сохнут" в Русия. Яир Лапид е наредил също така юридическа делегация да е в готовност да отпътува за Москва. 

По-рано тази седмица, в четвъртък, беше съобщено, че Израел ще изпрати в руската столица правителствена делегация за решаването на въпроса с продължаване на дейността на еврейската агенция "Сохнут". Министерството на правосъдието на Руската федерация е внесло в Басманския районен съд в Москва искане за закриване на "Сохнут", а гледането на иска е насрочено за 28 юли. В МВнР и посолството на Израел в Москва, а също и в московския офис на "Сохнут" отказаха коментар на информацията. Руските медии писаха, че руските власти са изпратили писмо до агенцията, в което настояват тя да прекрати дейността си в Русия. Сохнут се занимава с репатриация на лица с еврейски корени от цял свят и с оказване на помощ за репартираните, както и с укрепването на връзките между еврейските общности по света.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

804

3

luba6a2016

25.07 2022 в 18:17

dolivo,затова всички сталинистки чекисти и техните шефове-главорези са били евреи.Само Берия не беше, и той се оказа най-свестният от всички ,толкова свестен,че не успя да предвиди преврата на простака хрущофф

22553

2

dolivo

25.07 2022 в 09:31

Сталин, кумира на Путин, е бил антисемит, както и много други анти- заради параноята и чувството за малоценност

Лика прилика

3724

1

GB

24.07 2022 в 22:21

Дали путин ще се извини пак?