Израелската армия обсади една от последните крепости на Хамас и порази 250 цели в Газа

Кристина Минчева 21 ноември 2023 в 17:50 2926 0

Снимка "Х"/Емануел Фабиан

Кадри от IDF

Израелската армия обяви, че е завършила обкръжаването на Джабалия и е готова да задълбочи сраженията с цел завладяването му.

Градът се смята за една от последните непревзети крепости на терористичната организация "Хамас" в Ивицата Газа и е ключова цел във войната на израелската армия срещу терористичната организация. Тя започна, след като на 7 октомври около 3000 терористи от "Хамас" нахлуха през границата в Южен Израел, убиха най-малко 1200 души, повечето от които цивилни, и взеха около 240 заложници. Сред тях има бебета, цели семейства, хора с увреждания и възрастни оцелели от Холокоста.

Джабалия се намира на четири километра северно от град Газа. Населението му е приблизително 172 200 души. Там се намира Индонезийската болница. По-рано този месец Израелските отбранителни сили (IDF/ЦАХАЛ) съобщиха, че са събрали разузнавателни документи, показващи наличието на мрежа от тунели под болницата, както и снимки, показващи ракетни установки на няколко десетки метра от комплекса.

Обкръжаването на Джабалия е дело на 162-ра дивизия. 215-ти артилерийски полк и военновъздушните сили са нанесли тежки удари в Джабалия, за да „подготвят почвата за битка“. В покрайнините на града са били ударени три входа на тунел, в който е имало служители на "Хамас".

Армията съобщава още, че войските от 401-ва бронетанкова бригада и пехотната бригада "Нахал" са се сражавали с оперативните сили на "Хамас" в покрайнините на Джабалия с въздушна подкрепа. Те също са открили и унищожили ракетни установки в района. Войски от 551-ва резервна бригада и други специални сили са действали в северната част на Джабалия, за да отворят маршрут за маневриране на дивизията. Войските са убили няколко стрелци от "Хамас", заловили са оръжия и са разрушили тунели.

През изминалия ден Израел е нанесъл въздушни удари по 250 цели на "Хамас" в Газа, съобщиха по-рано във вторник от ЦАХАЛ и добавиха, че са унищожили ракетна установка на "Хамас", използвана за обстрел на Централен Израел в понеделник. Твърди се, че тя е била разположена в непосредствена близост до жилищна сграда, а след удара жените и децата, които са се укривали там, са избягали от района.

Резервисти от бригадата "Харел" са открили тайник с оръжия в дома на член на силите на "Хамас" "Нухба", а 14-та бригада е открила противотанкова ракета, скрита под леглото на бебе, в северната част на Ивицата Газа.

Израелските отбранителни сили (IDF) публикуваха и кадри от елитните части Maglan, специализирани в операции дълбоко във вражеска територия с помощта на съвременни технологии и оръжия. Те са използвали противотанкови ракети Spike и управляема минохвъргачка Iron Sting, съобщава The Times of Israel.

Според IDF Maglan са локализирали и поразили около 70 цели на "Хамас" по време на наземната офанзива, включително наблюдателни постове, ракетни изстрелвания и терористични клетки.

В поста в социалната мрежа Х IDF пишат, че войските на Маглан и командоси са открили оръжия в дома на член на "Хамас" в лагера Шати в Газа и са нахлули в училище, до което са открити две шахти, които водят към тунели под земята.

Използваната вчера ракетна установка за обстрел срещу Централен Израел е атакувана през нощта. Тя е била разположена в непосредствена близост до жилищна сграда. След удара жените и децата, укриващи се там, са избягали от района.

На фона на атаките по цели на "Хамас", ливанските медии твърдят, че при израелски удар са убити двама журналисти и един цивилен. Държавната Национална информационна агенция съобщава за „смъртта на трима граждани – двама журналисти и още един цивилен – при вражеска бомбардировка“ в района на Таир Харфа.

IDF заяви, че е ударила цели на Хизбула, включително отряди за изстрелване на ракети и други военни обекти. Засега не е коментирала ливанските твърдения.

"Самолетите на IDF идентифицираха и атакуваха три противотанкови отряда в ливанската гранична зона. В допълнение, бойните самолети на IDF атакуваха редица терористични цели на терористичната организация Хизбула, включително военна инфраструктура и инфраструктура за насочване към тероризма. Преди малко терористи стреляха с минохвъргачка по пост на ИД в ливанската гранична зона. Без жертви", пишат в профила си в Х Израелските отбранителни сили.

Израел също даде две жертви днес. Армията обяви смъртта на още двама убити войници, с които общият брой на загиналите военни във войната срещу "Хамас" става 68.

Предупредителни сирени за ракетен обстрел

В 4:20 ч сутринта са прозвучали сирени за ракетен обстрел в Нетив Хаасара, мошав близо до Ивицата Газа. Общината беше евакуирана, след като беше атакувана от палестински терористи при опустошителната атака на 7 октомври.

Няколко часа по-късно три противотанкови управляеми ракети са изстреляни от Ливан по района на Метула в Северен Израел. Няма пострадали при атаката, очевидно извършена от терористичната организация "Хизбула", която действа от територията на Ливан. Тя пое отговорност за стотици атаки с дронове на север през последните седмици.

В отговор на последното нападение IDF са ударили три противотанкови ракетни отряда на "Хизбула" в Южен Ливан, а изтребители са ударили обекти, принадлежащи на терористичната групировка. Израелските отбранителни сили съобщават, че отговарят с артилерия.

През деня сирени звучаха и в кибуца Барам в Северен Израел. В района са паднали няколко минометни снаряда. Няма жертви.

Сирени огласиха и кибуците Кисуфим и Ейн ХаШлоша близо до границата с Газа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков