Израелската армия подложи Южна Газа на масирани бомбардировки

OFFNews 19 януари 2024 в 10:10 2293 0

Южна Газа след бомбардировки

Снимка Getty Images

Южна Газа след бомбардировки - кадрите са от средата на януари.

Израелската армия подложи днес южната част на ивицата Газа на масирана бомбардировка, предадоха Франс прес и БТА. Очевидци са съобщили, че в ранните часове Хан Юнис, главният град в Южна Газа, е бил подложен на обстрел и въздушни удари. Според Израел в Хан Юнис се крият много членове на местното ръководство на палестинското ислямистко движение "Хамас".

Палестинският Червен полумесец заяви, че районът на болницата "Ал Амал" е бил подложен на интензивен артилерийски обстрел, а здравното министерство на ивицата Газа, което се контролира от "Хамас", съобщи, че при ударите тази нощ в анклава са убити 77 души.

"Войниците, подкрепени от артилерията и авиацията, елиминираха десетки терористи при сражения лице в лице" в Хан Юнис, заяви израелската армия, като отбеляза, че е стигнала "най на юг" в Газа от началото на сухопътната си операция срещу "Хамас".

В ивицата Газа 80% от жителите бяха принудени да напуснат домовете си заради сраженията. Хуманитарната ситуация в палестинския анклав остава критична.

Световната здравна организация съобщи през нощта, че е регистрирала 24 случая на хепатит А и хиляди случаи на жълтеница, за които се предполага, че са свързани с разпространението на хепатита.

Израел предприе военната си операция в ивицата Газа, след като на 7 октомври бойци на движението "Хамас", което контролира анклава, извършиха безпрецедентна атака срещу еврейската държава.

"Ще се задоволим само с пълна победа, което означава елиминирането на лидерите на терористите, унищожаването на операционния и военен капацитет на "Хамас", завръщането на заложниците ни у дома, демилитаризирането на Газа и тотален контрол на Израел върху всичко, което влиза" в палестинския анклав, каза вчера израелският премиер Бенямин Нетаняху.

АФП съобщава също, че през нощта израелската армия е провела няколко операции в различни райони на окупирания Западен бряг.

Тревогите от по-голям конфликт в Близкия изток нарастват, като бъдат взети предвид ежедневните престрелки по израелско-ливанската границата, атаките на йеменските бунтовници хуси срещу търговски кораби в Червено море и Аденския залив и американските удари срещу хусите в Йемен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!