Израелски войник и бойци от Хизбула са убити при престрелка на границата с Ливан

OFFNews 10 октомври 2023 в 21:07 1980 0

Снимка Getty Images

Висш израелски офицер е убит в престрелка с екстремисти на границата с Ливан в понеделник, потвърди израелската армия, цитирана от Би Би Си.

Убити са и двама бойци, преминали на израелска територия. Палестинският ислямски джихад твърди, че загиналите са членове.

По-късно най-малко трима бойци от ливанското движение Хизбула са убити, докато израелски военни атакуваха обекти в Ливан в отговор на минометен огън.

Това е вторият пореден ден, в който Ливан напада Израел, докато "Хамас" води битки в Ивицата Газа. 

САЩ предупредиха Хизбула - най-мощната военна сила в Ливан и води война с Израел през 2006 г., да не отваря втори фронт.

В понеделник няколко въоръжени мъже пресякоха границата близо до ливанския град Дайра и бяха убити от израелските войски, подкрепени от бойни хеликоптери, съобщи израелската армия.

Двама от бойците бяха убити, а един избяга обратно в Ливан.

Палестинският ислямски джихад заяви, че проникването е част от "Бурята Ал-Акса" - името, дадено от въоръжената група Хамас за безпрецедентното нападение от Газа срещу южните израелски общности, което започна в събота.

Израелската армия обяви, че нейните хеликоптери са атакували позиции на Хизбула в Ливан, включително два наблюдателни поста, след като две минометни бомби са били изстреляни срещу Израел, но не са причинили жертви.

По-късно Хизбула съобщи, че трима нейни бойци са убити при израелски атаки срещу ливански градове и села. Оттам допълниха, че са обстрелвали с ракети и минохвъргачки две израелски военни казарми.

В неделя Хизбула изстреля няколко снаряда и ракети по позиции на израелската армия в оспорваната зона Шебаа Фармс.

Подкрепяната от Иран групировка, която разполага с ракети с голям обсег, заплаши да се намеси в конфликта Израел-Газа, ако бъдат пресечени определени "червени линии". Съобщава се, че "червените линии" включват израелска инвазия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков