Къде е Ким Чен Ун? Личният му влак се намира във ваканционното му жилище

OFFNews 26 април 2020 в 12:36 4637 0

Специален влак, вероятно принадлежащ на северокорейския владетел Ким Чен Ун, е забелязан в курортно градче. Това показват сателитни снимки от мониторингова група, базираната във Вашингтон.

Снимките се появяват на фона на противоречиви инфармации за здравето и местонахождението на Ким, пише "Гардиън".

Данните от 38 North (групата за мониторинг в САЩ) от доклад в събота сочат, че влакът е бил на депо на „лидерската станция“ във Вонсан на 21 април и на 23 април. Станцията се използва само от семейство на северокорейския лидер. 

Въпреки че според групата влакът вероятно принадлежи на Ким Чен Ун, Ройтерс не е могъл да потвърди това, независимо, че е бил във Вонсан.

"Присъствието на влака не доказва местонахождението на лидера и не дава информация за неговото здраве, но дава тежест на съобщенията, че той отсяда в елитен район на източното крайбрежие", се казва в доклада.

Спекулации за здравето на Ким Чен Ун се появиха след отсъствието му от празненствата на 15 април по повод рождението на основателя на Северна Корея и дядо на Ким - Ким Ир Сен. Той не беше видян и на срещата на Политбюро на 18 април.

Според доклад в Newsweek американското разузнаване не е засякло военна активност, но продължава да следи внимателно ситуацията. 

Списанието цитира високопоставен служител в Пентагона, който заявява, че не са забелязани никакви признаци и не е получена допълнителна информация, за да се направи категорична оценка за здравето на Ким Чен Ун. И допълва, че присъствието на влака на лидера, но отсъствието на Ким от последните събития, може да направи съобщенията за неговото състояние достоверни. 

Служителят допълва, че Северна Корея "може да забавя обявяването на смъртта му, за да гарантира, че са въведени мерки за сигурност". 

Държавните медии в страната за последно съобщават за неговото местонахождение, когато той председателства заседание на 11 април. Трима души, които "Гардиън" не назовава, заявяват, че Китай е изпратил медицински експертен екип.

Ким е наследствен лидер от трето поколение, който започва да управлява след смъртта на баща си през 2011 г. Той все още няма ясен наследник. Сестрата на северокорейския владетел - Ким Йо Джонг, наскоро беше определена като мощна сила на режима. Тя е първи зам.-председател на ЦК на Трудовата партия на КНДР.

В четвъртък американският президент Доналд Тръмп омаловажи съобщенията, че Ким е болен. "Смятам, че докладът е неточен", каза той пред репортери, но отказа да отговори дали е имал връзка с представители на Северна Корея. 

Тръмп се срещна три пъти с Ким Чен Ун в опит да го убеди да се откаже от програмата за ядрени оръжия, която заплашва САЩ и азиатските му съседи. Разговорите затихнаха, но американският президент продължи да приветства Ким като свой приятел.

Северна Корея провежда строг контрол върху информация. Представител на администрацията на Тръмп е заявил, че дните на мълчание за местонахождението на владетеля са засилили опасенията за неговото състояние. В събота Държавният департамент на САЩ не отговори веднага на въпроси за ситуацията.

Базираният в Сеул сайт "Daily NK" съобщи по-рано тази седмица, че Ким се е подложил на медицинско лечение в курортния окръг Хянсан на север от столицата Пхенян. В изявлението се казва, че Ким се възстановява, след като се е подложил на сърдечно-съдова процедура на 12 април. Оттогава множество медии цитират неназовани изтоничи, според които Ким Чен Ун може да остане в района на Вонсан.

В петък местната информационна агенция Newsis цитира източници на разузнаването в Южна Корея, които казват, че във Вонсан е бил видян личният влак на Ким, докато частният му самолет е в Пхенян. Според агенцията лидерът може да се намира там заради разпространението на новия коронавирус. 

Ким, за когото се смята, че е на 36 години, е изчезвал от полезрението на държавните медии и агенции и преди. През 2014 г. повече от месец той не се появява никъде, а по-късно северокорейската държавна медия показва, че той ходи с накуцване. 

Спекулациите за здравето му са стимулирани от тежкото му тютюнопушене, очевидното наддаване на тегло, откакто пое властта, и фамилната обремененост от сърдечно-съдовите проблеми, пише "Гардиън".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови