Както в Херсон. Киев ще разчита на партизанското движение за освобождаването на Луганск и Донецк

OFFNews 15 декември 2022 в 10:45 4006 3

Снимка Twitter / Антолий Щефан - Щирлиц

Скритият съюзник на украинските войници са цивилните в окупираните територии, които помагат на ВСУ да вкара врага в ада.

Скритото оръжие на Украйна са обикновени хора, които шпионират руските части, разказва за спецификата на партизанското движение във воюваща Украйна в сряда „Уолстрийт Джърнъл“, като посочва, че тактиката на съпротивата е използвана в борбата срещу окупаторите в Херсон и ще бъде ключов момент за освобождението на Луганск и Донецк.

Американското бизнес издание цитира примери за предоставяне на ВСУ на полезна , информация, послужила в борбата срещу окупатора. Така, например в Херсон голям магазин за електроника е обслужвал руските сили като полева болница, казарма и склад за храна. Украински активисти в тила на руснаците изпратили снимки на военните чрез криптирания канал Telegram. Това позволило на Киев да проследи магазина и да го унищожи напълно.

Група украински партизани от Херсон направиха шпионирането на руснаци част от ежедневието си, играейки ключова роля в насочването на украинските прецизни удари, които в крайна сметка принудиха Москва да напусне Херсон миналия месец, разказва „Уолстрийт Джърнъл“. Към такива случаи може да се добави превърналото се в практика наблюдение на пътищата или на действията на руската войска. Руснаците са наясно с цивилната съпротива и докато бяха в Херсон извършваха редовно обиски и арести, в търсене на помагачи на законната украинска власт по домовете на украински активисти и техните близки. Неколцина са арестувани по подозрение в шпионаж.

Публикацията цитира и , ръководителя на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна Олексий Данилов, който посочва помощта на партизани, като тази в Херсон, като част от кампанията за връщане на районите, окупирани от руснаците.

"Същото ще се случи и в Донецк, в Луганск и навсякъде. Нашите момчета и момичета са навсякъде", каза Данилов, имайки предвид ситуацията в източните територии, окупирани от Москва.

Друг пример за ефективна подкрепа на украинската армия от страна на цивилните е предоставянето на снимки от пътя близо до летището близо до Херсон. Това е дало възможност за атаки срещу транспортни колони.

На свой ред служител на украинските служби за сигурност подчертава, че без партизаните армията нямаше да има възможност да научи за много неща.

"Тези хора виждат как се движат руските танкове, виждат къде отиват войниците на вечеря, къде купонясват, къде перат и споделят тази информация с нас", казва разузнавачът.

Вестникът споменава и "техническия гений" на Telegram. С помощта на приложението украинците са прихванали руски съобщения, които са позволили на украинските войници да се предупреждават предварително за атаки и да улесняват откриването на локализациите на руската артилерия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

2

поп Дръвчо

15.12 2022 в 12:53

Впрочем пак заради това руската армия методично изтребва цивилното население винаги щом си мисли че не я гледат.

345

1

Джендо Джедев

15.12 2022 в 11:25

Ех, а ватниците си мислеха, че украинците ще ги посрещнат с хляб и сол... Интересно какво ли се е случило на тоя, който е пуснал тая партенка на Бащицата в Кремъл... :D
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки