Китай конфискува 14.5 милиарда долара от близките на бивш министър

OFFNews 30 март 2014 в 20:48 11289 1

Чжоу Юнкан

Китайските власти са конфискували имущество на обща стойност 14, 5 милиарда щатски долара от близки и приближени на бившия министър Чжоу Юнкан, предаде „Ройтерс".

Бившият министър на обществената сигурност Юнкан е фокус на най-големия корупционен скандал в Китай през последните десетилетия.

Над 300 роднини, политически съюзници, протежета и сътрудници на ексминистъра са били арестувани и разпитани през последните 6 месеца. За разпитите обаче се съобщава едва сега. Сред задържаните са около 10 души с ранг на заместник-министър.

Конфискуваното имущество включва банкови сметки в Китай и чужбина, близо 300 жилища, предмети на изкуството, антики, злато и сребро, скъпи напитки, над 60 автомобила и пари в брой в местна и чужда валута.

Някои анализатори тълкуват арестите и размера на конфискациите като знак, че китайският президент Си Цзинпин е разпрострял антикорупционната си кампания до най-високите управленски нива.

Други обаче са на мнение, че разследването срещу Юнкан може да е отчасти и политическо разчистване на сметки, тъй като Чжоу разгневи властта, противопоставяйки се на присъда срещу бившия високопоставен политик Бо Силай, който през септември беше затворен с обвинение за корупция и злоупотреба с власт.

71-годишният Чжоу е под домашен арест от края на миналата година. Той е най-високопоставеният китайски политик, който става обект на разследване за корупция, от 1949 година, когато комунистическата партия в Китай поема властта в страната.

Правителството в Пекин все още не е коментирало официално случая. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови