Комисарите на Шойгу изпратиха повиквателна на изчезнал матрос от крайцера `Москва`

OFFNews 08 ноември 2022 в 20:35 4300 4

Михаил бил корабен готвач на потопения

Снимка ИТАР - ТАСС

Михаил бил корабен готвач на потопения ракетен крайцер "Москва"

Руската военна администрация е изпратила повиквателна за мобилизация на готвача от Санкт Петербург Михаил Т., съобщи руското издание „Фонтанка“ с уговорката, че името на запасняка е изменено. Случаят е абсурден, защото Михаил е служил като корабен готвач на потопения през април крайцер „Москва“ и вероятно е загинал, а близките очакват каквато и да е вест за него вече половин година.

Повиквателната за кока на „Москва“ дошла в края на октомври точно на рождения му ден. Началникът на военното окръжие на Фрунзенския район във Санкт Петербруг Александър Воронин „молил“ Михаил да се яви за уточняване на документите за военния мобилизационен отчет.

„За неявяване в указаното време и място без уважителна причина, вие можете да бъдете привлечен към наказателна отговорност“, предупреждавала бланката. Михаил не се явил в указаното време и указаното място, тъй като вече половин година откакто семейството и приятелите му не знаят нищо за него – бил е корабен готвач на потопения от украинците крайцер, разказва „Фонтанка“.

Готвачът влязъл в казармата преди по-малко от година. Допреди да замине във флота, Михаил завършил висше железничарско училище и отишъл да работи по специалността си на жп станция „Сотрировочная“. Не се натискал за казармата, отложил няколко набора, но миналата есен се разделил с гаджето си. Нямал пари да реши въпроса с казармата „по алтернативен начин“ и решил, че ще влезе в армията. Приятелите му го разубеждавали, докато майка му настоявала да върви – истинският мъж трябвало да служи в казармата.

На 30 декември м. г. Михаил написал на приятелите си: „Знаете ли какъв ще съм на кораба? Кок. Ще готвя за 500 души. Останалите са чистачи с красиви наименования“. В Севастопол срочнослужещите матроси посрещнали Нова година – пили кока кола и гледали новогодишния концерт на телевизора в поделението. После започнали да излизат в морето. „Връзка с нас поддържаха само тогава, когато бяха в пристанище. За спецоперацията не им разказваха нищо, той всичко от нас научаваше, когато влизаше в мрежата“, добавя приятел на Михаил.

Едно от писмата, което е изпратил, публикува в социалните мрежи майка му. „Това, което се случва сега по света, го знам само в общи черти“, писал матросът от „Москва“ в началото на март и обяснявал, че доларът е вече 117 рубли, трябвало да се купят повече акции на „Майкрософт“ на борсата.

На 8 април „Москва“ излязла от порт Севастопол и от тогава Михаил не е излизал на линия. Според официалната версия през нощта на 14 април на борда на крайцера е избухнал боеприпас, пожарът е погасен, но след ден съдът изгубил устойчивост и потънал при буксиране в условията на морска буря. Украинската страна ту поемала отговорността за удар по крайцера, ту се отказвала. За ракетна атака срещу руския военен кораб говори и депутатът от Държавната дума Константин Затулин.

„Пристигналата повиквателна за Михаил може да е още един лъч надежда за майка му“, коментират приятелите на матроса. Оказва се, че юридически Михаил все още се намира в казармата.

Прессекретарят на военкомата Михаил Калинин заявил пред руските журналисти, че подобни грешки се случват и че по казуса с матроса Михаил ще бъде извършена проверка. "Ако фактът, че е допусната грешка се потвърди, ние ще направим всичко възможно да се изгладим своята вина пред близките. По отношение на споменатото име не мога да кажа нищо, тъй като нямаме право да разкриваме информация за военния персонал. За съжаление трябва да живеем в трудни, съдбовни времена. Много хора просто не бяха готови за тях: това се отнася както за хората, така и за елементите на системата за управление. Събития от такъв мащаб не са провеждани от почти 80 години и много механизми, включително тези за синхронизиране на бази данни, са блокирали", коментирал Калинин.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

345

4

Джендо Джедев

09.11 2022 в 09:42

Е как да са перфектни, нали сме по техен образ и подобие... Корумпирани, мързеливи, назначени по шуробаджанашки признак и некомпетентни служители.

22548

3

dolivo

08.11 2022 в 23:30

айде сега, сякаш БГ ИТ системи по общините са перфектни...

345

2

Джендо Джедев

08.11 2022 в 23:04

Тия чупят тъпомера за кой ли път!

2099

1

Mateevk

08.11 2022 в 21:21

Не, нищо не налагаше да живеете така, нищо не ви караше да разпалвате подобна война! Не може това да е решението на проблемите през 21 век.

 
X

Какво трябва да знаем за коклюша