Конфликтът: 6 болници и 9 медицински центъра ударени в Газа

OFFNews 19 май 2021 в 10:45 1872 0

Снимка Getty Images

Израел бомбардира Газа, а палестинските въоръжени сили продължиха трансграничния ракетен обстрел в сряда, без да има категорични признаци за предстоящо прекратяване на огъня, въпреки международните призиви.

Израелските лидери заявиха, че продължават с офанзива срещу Хамас и Ислямски джихад, но израелски военен говорител заяви, че в арсенала на групите в Газа има още около 12 000 ракети и минохвъргачки, така че "те все още разполагат с достатъчно ракети за изстрелване".

Двама тайландски работници бяха убити и седем души бяха ранени при ракетен удар във вторник в израелска ферма до границата с Газа, съобщи полицията. Хамас, който управлява ивицата Газа, и Ислямски джихад поеха отговорност.

Израелските военни съобщиха, че около 50 ракети са били изстреляни през нощта от Газа, като в крайбрежния град Ашдод, южно от Тел Авив, и в общини, близки до границата с Газа, са се задействали сирени. Няма данни за щети или ранени.

Медицинските служби в Газа казват, че са убити 217 палестинци, включително 63 деца и повече от 1400 души са ранени от началото на боевете на 10 май. Израелските власти твърдят, че в Израел са убити 12 души, включително две деца.

При 25-минутна атака през нощта 52 израелски самолета са ударили тунелите на Хамас в южната Ивица Газа, съобщи израелската армия. При операцията са били улучени 40 цели.

Близо 450 сгради в Ивицата Газа са унищожени или сериозно засегнати, включително шест болници и девет медицински центъра за първична помощ откакто започна този конфликт, съобщи хуманитарната агенция на ООН.

Около 48 000 от 52 000 разселени са отишли ​​в 58 училища, ръководени от ООН.

Израел заяви, че над страната са изстреляни над 3450 ракети от Газа, като някои от тях са изчезнали, а други са свалени от противовъздушната отбрана „Железен купол“. Броят на бойците, убити от Израел, е около 160.

Хамас започна да изстрелва ракети преди девет дни, за да отмъсти за нарушаването на правата на палестинците в Йерусалим по време на свещения месец за мюсюлмани Рамадан.

Тези военни действия са най-сериозните между войнствената група и Израел от години.

Международната дипломация

Във вторник Франция призова за резолюция на Съвета за сигурност на ООН относно насилието, след като дипломати съобщиха, че Съединените щати са заявили на Съвета, че „публичното произнасяне в момента“ няма да помогне за успокояване на кризата.

Медиаторите от Египет и ООН също засилиха дипломатическите си усилия, а Общото събрание на ООН ще обсъди насилието в четвъртък.

Германия призова за прекратяване на огъня и предложи повече помощ за палестинците преди спешните разговори в Европейския съюз.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови