Край Канарските острови изчезна лодка с 200 мигранти, много от тях са деца

OFFNews 10 юли 2023 в 08:39 866 1

Испанските морски спасители са прекарали дни в търсене на малката сенегалска лодка

Снимка Би Би Си

Испанските морски спасители са прекарали дни в търсене на малката сенегалска лодка

Лодка с най-малко 200 мигранти от Африка е изчезнала край Канарските острови преди повече от седмица, съобщава Би Би Си днес.

Испанската морска спасителна служба претърсва водите. Към издирването се е присъединил самолет.

Групата за помощ Walking Borders твърди, че рибарската лодка е отплавала от Кафунтин, крайбрежен град в южната част на Сенегал, който се намира на около 1 700 км от Тенерифе, на 27 юни, насочвайки се към Канарските острови. Оттам казват, че на борда има много деца, съобщава испанската информационна агенция Efe.

Две подобни лодки, превозващи още десетки хора, също се смятат за изчезнали. Агенция Ройтерс цитира Хелена Малено от Walking Borders, която твърди, че на борда на едната има около 65 души, а на другата - до 60, с което общият брой на изчезналите в трите лодки надхвърля 300 души.

Новината идва само няколко седмици, след като Европа стана свидетел на едно от най-тежките корабокрушения на мигранти в Средиземно море, когато препълнен траулер потъна край гръцкия бряг. Беше потвърдено, че най-малко 78 души са се удавили, но ООН съобщи, че до 500 души все още са в неизвестност.

Пътуването от Западна Африка до Канарските острови е сред най-опасните маршрути за мигрантите, не на последно място защото те обикновено плават с прости рибарски лодки, които лесно се подхвърлят от силните атлантически течения.

Миналата година най-малко 559 души са загинали в морето, опитвайки се да стигнат до испанските острови, съобщава Международната организация по миграция (МОМ) към ООН. Броят на загиналите през 2021 г. е бил 1126 души.

МОМ цитира Министерството на вътрешните работи на Испания, според което през 2022 г. на Канарските острови са пристигнали нелегално 15 682 души, което е с 30% по-малко в сравнение с 2021 г.

"Въпреки намалението от година на година, потоците по този опасен маршрут от 2020 г. насам остават високи в сравнение с предходните години", казва МОМ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки