Кремъл е фалшифицирал снимките от катастрофата на МН17

Дойче веле 01 юни 2015 в 15:51 9204 54

Илюстрация: bellingcat.com

С помощта на сателитни снимки Русия искаше да докаже вината на Украйна за свалянето на малайзийския пътнически самолет. Но както установиха сега разследващи журналисти, сателитните снимки са били фалшифицирани.

Малайзийският пътнически самолет бе свален над Източна Украйна на 17 юли 2014 година. Оттогава насам Русия твърди, че машината с 298 пасажери на борда е била обстрелвана от украинската армия. Броени дни след катастрофата руското министерство на отбраната представи на специална пресконференция сателитни снимки, които - според руската страна, доказвали вината на Украйна. Но както установи сега разследване на група независими журналисти, въпросните сателитни снимки са били манипулирани.

Двете версии

"Анализът показва ясно и недвусмислено, че сателитните снимки не само са с фалшива дата, но и са обработвани дигитално", четем в доклада на журналистите от британския портал за разследваща журналистика Bellingcat. Екипът е изследвал две от сателитните снимки, с помощта на които руското министерство на отбраната се опитва да докаже, че в деня на катастрофата украинската противовъздушна отбрана е била активна в зоната на инцидента. Според руската версия, на едната от снимките се вижда, че в деня на катастрофата поне една от противовъздушните установки "Бук" на украинската армия е била извън военната база северно от Донецк. Втората снимка пък доказвала, че южно от село Зарошинское са били стационирани две ракетни установки на украинската армия. "Тези установки са в състояние да поразяват цели на разстояние до 35 километра и на височина до 22 километра, а това означава, че малайзийският пътнически самолет е бил в техния обсег за обстрел", бе заявено на пресконференцията.

Разследването на екипа от Bellingcat доказва обаче, че снимките са правени преди деня на катастрофата. Журналистите са сравнили сателитните снимки, показани от руското военно министерство, със снимки от Google Earth, правени в деня на катастрофата. Анализът им доказал недвусмислено, че представените от Москва снимки се правени по-рано - през първата половина на юни 2014 година. Освен това снимките са били обработвани дигитално. Установките "Бук" са били заличени от една снимка и са били "поставени" с Фотошоп на друга.

Кой?

Малайзийският пътнически самолет, изпълняващ полет от Амстердам до Куала Лумпур, беше свален на 17 юли 2014 година над контролиран от проруските сепаратисти район в Източна Украйна. Всичките 298 пасажери загинаха, 193 от жертвите са нидерландски граждани. Извън съмнение е, че самолетът е бил свален, но все още не е изяснено кой е предизвикал катастрофата. Украинското правителство и няколко западни държави обвиняват Русия, че носи вина за свалянето на самолета, тъй като доставя ракетни установки на сепаратистите. Русия от своя страна отхвърля тези обвинения и приписва вината на украинската армия. Заключителният доклад за катастрофата с малайзийския самолет се очаква през лятото.

Дойче веле

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!