Легионерска болест уби 8 души в Полша, 113 са хоспитализираните

Контраразузнаването издирва източника на заразата, чистят водопровода в Жешув с 20 пъти по-голяма доза хлор

Красимир Крумов 26 август 2023 в 07:57 12176 0

Снимка Градска администрация - Жешув

След заседание на кризисния щаб местните власти взеха решение да дезинфекцират водопроводите с 20 пъти по-висока давка хлор.

Легионерска болест (легионелоза) взе 8 жертви в югоизточния полски град Жешув, а 113 други са заразени и са настанени в болници, съобщи телевизионният канал TVN24. Последната жертва е от тази сутрин, а тъй като се предполага, че заразата идва от водопроводната система, властите предприеха днес и дезинфекция на водопровода с 20 пъти по-висока доза хлор.

Последната жертва е 90-годишен мъж, който е починал в Университетската клинична болница в Жешув, където е постъпил след заразяване с бактерията Legionella pneumophila, причинител на Легионерската болест. Преди това в петък властите във Варшава обявиха, че заразените към момента са 113. 

Първият случай на зараза с Legionella pneumophila беше регистриран в Жешув на 17 август. Инцидентът е в регион, където са дислоцирани американски части и, който е важен транспортен и логистичен хъб за прехвърляне на въоръжение и техническо оборудване от Западния свят за Украйна. По тази причина властите реагираха на появата на заразата светкавично. Седмица по-късно санитарно-епидемиологичната инспекция в града обяви епидемиологична тревога. Случаят стана подозрителен, когато се оказа, че има несвързани помежду си източници на зараза.

Специалистът по заразни болести Лидия Стопира коментира, че е почти невъзможно независимо един от друг едновременно на няколко места да започне зараза, предизвикана от Legionella pneumophila, затова по всяка вероятност има някакъв общ източник на заразата, който трябва да бъде открит. В петък в издирването на източника се включи полското контраразузнаване - Агенцията за вътрешна сигурност (ABW).

Това са рутинни действия, които трябва да изключат евентуален умисъл, обяви заместник-министъра, координиращ работата на специалните служби Станислав Жарин. Според Жарин, предвид на ситуацията в Европа в такива случаи трябва да бъдат проверени различни сценарии.

"Виждаме, че Русия се опитва покрай този случай да сее известна паника и наблюдава какво се случва. Това е един от факторите, който предполага, че трябва да изключим някои възможни сценарии", каза Жарин пред репортери. Полските медии акцентират върху това, че Легионерската болест се появи в стратегически важен за Полша в контекста на войната в Украйна район. Според неофициални информации засега няма основания да се твърди, че е извършена диверсия.

78 от случаите са в самия град Жешув, останалите са в съседни общини и околии. Вече има и един излекуван пациент, 70-годишен мъж, който е напуснал Университетската клинична болница в четвъртък. Само вчера новите случаи са 37.

Успоредно с разследването на контраразузнаването, върви и епидемиологично разследване, която трябва да установи също източника на зараза. Главните заподозрени в момента са водопроводите в Подкарпатското воеводство (административна едицина над общинско ниво). По няколко пъти на ден се извършна контрол на качеството на водата от мрежата на територията на Жешув и съседни на града околии. Проби са взети и от крановете в домовете на вече заразените. Проблемът е, че времето за проявяване на пробите е до 10 дни, тогава ще стане ясно дали в тръбите на градските водопроводи тече и Legionella pneumophila.

Санитарните власти и кризисният щаб в Жешув предприемат и превантивни действия. Тази сутрин започна дезинфекция на водопроводите чрез пускане в тях на хлорирана вода с 20 пъти по-високо съдържание на хлор от обичайното. От кметството в Жешув казват, че процедурата е безвредна за здравето, едиствено населението ще усети по-силен мирис на хлор. В града са изключени шадраваните, фонтаните, водните завеси и чешмичките за вода. За заседание на кризисния щаб пристигнаха от Варшава министърът на здравеопазването Катажина Суйка, заместникът й Марчин Мартиняк, както и шефът на Главната санитарна инпекция Кшищоф Сачка.

Какво представлява Legionella pneumophila?

Това е бактерия, която може да се появи в сградните водопроводни системи. Развитието й се благоприятства от среда, богата на калциеви и магнезиеви соли, водорасли и протозои, и температура между 25 и 40 градуса по Целзий (бактериите се размножават при температура 40-60 градуса по Целзий). Вероятно горещите дни в Полша през последните седмици също са допринесли за експлозивното разпространение на заразата. Инфекцията се разпространява при вдишване на аерозол, в който тя се съдържа (напр. при течане на чешмяна вода, душ или пускане на вода в тоалетна). Не може да се заразите, като пиете заразена вода, тъй като поразяването става през дихателните пътища. Legionella pneumophila причинява легионелоза или легионерска болест, която може да доведе до пневмония. Симптомите на легионелозата са грипоподобни (висока температура, втрисане, суха кашлица, главоболие и болки в мускулите).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки