Литва дава убежище на двама "несъществуващи" чеченски гейове

ОFFNews 18 май 2017 в 11:06 3440 2

Снимка Кремъл

Лидерът на Чеченската република Рамзан Кадиров

Литва е дала убежище на двама гейове, бягащи от репресии в родната им Русия, съобщи външният министър на страната Линас Линкевичус, цитиран от ДПА и БТА.

Двамата мъже са от населената предимно с мюсюлмани руска република Чечения, където местните власти са обвинени, че задържат и измъчват мъже хомосексуалисти. "Мога да потвърдя, че сме издали визи на двама чеченци, подложени на преследвания поради сексуалната им ориентация", каза Линкевичус, цитиран от Балтийската информационна служба.

ООН е поискала разследване на съобщенията в руския вестник "Новая газета" миналия месец, че над 100 хомосексуални мъже са били отвлечени от властите в Чечения. Според вестника най-малко трима от тях са починали. Кремъл съобщи, че ще разследва твърденията на вестника.

Подкрепяният от Кремъл чеченски лидер Рамзан Кадиров отхвърли обвиненията. В изявления миналия месец, цитирани от агенция Интерфакс, неговият говорител Алви Каримов посочи, че "не е възможно да задържаш и репресираш онова, което просто не съществува в републиката".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки