Любчо Георгиевски: Изглежда, че за да бъдеш истински македонец, трябва да мразиш българите

OFFNews 17 юни 2023 в 16:09 6031 0

Любчо Георгиевски

Снимка Facebook/Ljubco Georgievski

Любчо Георгиевски

Изглежда, че за да бъдеш истински македонец, трябва 100 процента да мразиш българите, дори и в собствена вреда.

Това написа бившият премиер на Северна Македония Любчо Георгиевски в профила си във Фейсбук.

Той допълва, че резолюцията на германския парламент за утвърждаване на македонската идентичност, език и култура по своя формат, съдържание и международна тежест е "равна на тази на Коминтерна от 1934 г.".

Георгиевски припомня, че такива актове са приети от Титова Югославия и България по времето на Георги Димитров - "с по-ниско международно значение, но от конкретно значение за македонския народ".

"Така македонският народ вече е в Книгата на рекордите на Гинес за този тип специфично признаване на идентичността", пише той.

Бившият премиер на Северна Македония уточнява, че с такива документи не могат да се похвалят "дори самите германци, както и англичаните, французите, италианците, американците или канадците".

"Сега не мога да се начудя на омаловажаването и игнорирането на тази резолюция от всички тези защитници на македонската идентичност. Изведнъж се оказа, че тя няма значение? Изглежда, че за да бъдеш истински македонец, трябва 100 процента да мразиш българите, дори и в собствена вреда", обяснява той.

Германският Бундестаг прие резолюция на 15 юни. "Присъединяването на Северна Македония към Европейския съюз е в интерес на Германия и на Европейския съюз", убеден е Томас Хакер, депутат от Свободната демократическа партия. Той подчертава, че прилагането на компромиса не застрашава македонския език, култура и идентичност.

Премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски приветства резолюцията, определяйки я като "недвусмислена подкрепа за присъединяване на Северна Македония към ЕС с нейната идентичност, език, култура и история като част от цялостната мозайка на европейската култура".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Какво трябва да знаем за коклюша