Ловци на шпиони. Полското контраразузнаване арестува украинец, шпионирал за Русия

Задържаният е 15-ата брънка в разбита от Варшава агентурна мрежа на руските служби в страната

OFFNews 10 юли 2023 в 09:02 3792 2

Снимка Материали за пресата на ABW

Арестуваният е 15-тата брънка от разбита руска агентурна мрежа, действала на територията на Полша.

Контраразузнавателните служби на Полша са арестували украинец, шпионирал за Русия, съобщи Агенцията за вътрешна сигурност на страната (ABW, или „абвера“, както нарицателно наричат службата по аналог с военното контраразузнаване и разузнаване на Германия между 1920 и 1045 година.)

Разработката на ABW под надзора на Националната прокуратура в Люблин се отнася за шпионска мрежа на територията на Полша, която е изпълнявала задачи за специалните служби на Русия, а задържаният е 15-ият поред член на агентурната група.

Арестът е осъществен на 21 юни 2023 година. Задържаният гражданин на Украйна е пребивавал в страната от 2019 година. Отговарял е за мониторинга на критичната инфраструктура, в частност на военни съоръжения и морски пристанища. Получавал е редовно възнаграждение за извършваната работа, обясниха от пресцентъра на министъра-координатор на тайните служби на Полша.

Прокуратурата в Люблин вече е повдигнала обвинение на украинеца за участие в организирана престъпна група и дейност за външно разузнаване против интересите на Република Полша. „Деянията, за които е обвинен заподозреният, се наказват с до 10 години затвор“, обясни пресслужбата на националната прокуратура в Полша.

Поради необходимостта от осигуряване на нормално протичане на досъдебното производство и реалните опасения, че обвиняемият може да се укрие, както и заради високия размер на предвиденото по закон наказание, прокуратурата е внесла искане за задържане под стража и то е било удовлетворено от прокуратурата, като съдът е постановил 3 месеца предварително задържане за руския шпионин.

Прокуратурата също припомня, че това е поредният задържан по разследването на шпионската мрежа, сътрудничеща на руските спецслужби. Заподозрените, всичките чужденци от Изток, са провеждали разузнавателна и пропагандна дейност срещу Полша и са подготвяли саботажни действия по поръчка на руското разузнаване.

Делото, водено от служители на Агенция "Вътрешна сигурност", е динамично и развиващо се. „ABW продължава интензивна дейност, насочена към установяване на детайли от дейността на шпионската мрежа и разкриване на всички лица, свързани с нея“, се казва в съобщението. Не е изключено да има нови арести, руското направление е основното в дейността на полското контраразузнаване от началото на войната в Украйна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

615

2

швейк

10.07 2023 в 10:39

цяла европа е пълна с утайка, не само германия. а за тук чак не ми се отваря темата ...

22548

1

dolivo

10.07 2023 в 10:08

Опитват се да се прочистят, не е лесно.

И Германия е пълна с агентура.
 
X

Да помогнем на украинските деца!