Македонски бизнесмен с български паспорт е в черния списък на САЩ за корупция и пране на пари

OFFNews 19 юли 2023 в 21:02 1868 1

Орце Камчев

Снимка БГНЕС

Орце Камчев

Бизнесменът Йордан „Орце“ Камчев е включен в „черния списък” на САЩ „за участие в корупция, включително подкуп на държавен служител”, съобщава БТА.

Камчев, един от най-богатите бизнесмени в Северна Македония, има македонско и българско гражданство.

В изявлението на Държавния департамент се казва, че „САЩ ще продължат да насърчават търсенето на отговорност за лица и организации, които подкопават или заплашват стабилността на Западните Балкани чрез корупция“. Посочено е, че Камчев е замесен в корупция, злоупотреба със служебно положение, пране на пари и други престъпления повече от десетилетие.

Камчев „използва корупционното си влияние и лостове, за да манипулира съдебната система на Северна Македония в своя полза. През 2020 г. главният прокурор на Специализираната прокуратура беше обвинен в получаване на подкуп от Камчев и свидетелства, че Камчев е плащал за по-благоприятни условия за ареста и изхода на делото срещу него. По-късно Камчев заведе граждански иск срещу главния прокурор и други, че са го изнудвали. Гражданският съд в Скопие постанови, че Камчев не е жертва и няма право на обезщетение за вреди“, пише в доклада на Министерството на финансите на САЩ, цитиран от „Гласът на Америка”.

През 2018 г. Орце Камчев беше предложен за почетен консул на България в Охрид, но Македония отказа да го приеме с аргумента, че срещу него се водят дела за финансови измами.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

135

1

Far Rider

20.07 2023 в 07:49

Камчев освен за почетен консул да бъде предложен и за награда орден "Стара Планина". Както беше награден Доган! Да му се направи паметник за да напомня за подвизите на Шкембе войвода раздал само за 1 година паспорти на (цитирам доклад на Парламентарната комисия!): над 114 престъпници обявени за интернационално издирване и арест!
 
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков