Макрон и Меркел предложиха план от 500 млрд. за възстановяване на ЕС

OFFNews 18 май 2020 в 20:24 3189 0

Снимка AFP

Съвместна пресконференция на Макрон и Меркел

Франция и Германия предложиха план на стойност 500 млрд. евро, с който бъде финансирано възстановяването на европейската икономика на фона на пандемията от коронавируса, която може да предизвика най-голямата икономическа криза на континента от Втората световна война. Планът бе подкрепен и от Брюксел.

"За да подкрепим устойчивото (икономическо) развитие, което да подсили растежа на икономиката ЕС, Германия и Франция подкрепят създаването на амбициозен, временен и целенасочен фонд за възстановяване след пандемията", се казва в общо изявление на правителствата на двете страни.

На свой ред председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен приветства плана и го нарече "конструктивен" и съразмерен с "мащаба и размера на икономическото предизвикателство, пред което стои Европа".

Френският президент Еманюел Макрон заяви по време на обща пресконференция чрез видеоразговор с германския канцлер Ангела Меркел, че координацията по въпросите а здравеопазването трябва да са "главния приоритет на Европа.

"Европа без съмнение постави върху себе си вината в началото на кризата", каза Макрон и допълни, че едностранните стъпки на някои държави в Европейския съюз, по-конкретно затварянето на границите са уронили престижа на Общността.

Германският канцлер Ангела Меркел заяви по-рано днес, че коронавирусната пандемия ще бъде превъзмогната по-бързо, ако светът работи заедно за справянето с нея. Тя добави, че е необходимо да се види дали процедурите на Световната здравна организация не биха могли да бъдат подобрени, предаде Ройтерс. "Убедена съм, че ще преодолеем пандемията. Колкото повече работим заедно в международен план, толкова по-бързо ще го постигнем", каза тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови