Макрон: Предпочитам легални имигранти от Африка пред украински или български банди

OFFNews 02 ноември 2019 в 12:22 12745 6

Еманюел Макрон

Предпочитам легалните мигранти от Гвинея и Кот д'Ивоар пред нелегалните украински или български банди, заяви френският президент Еманюел Макрон в интервю за крайнодясното списание „Вальор актюел“, цитирано от БНР.

Макрон подчертава, че ще хвърли цялата си енергия срещу създаването на паралелни общества и срещу нелегалната миграция.

Авторитетният седмичник “L’observateur” подчертава, че “за първи път президент на Франция дава интервю за крайно дясна медия”. Сп. “Marianne” се възмущава от нескопосаните обяснения на администрацията на Макрон за скандалното интервю. “С това си интервю Макрон зави рязко към крайната десница”, пише от своя страна в. “Liberation”. Остри коментари има и във вестниците Le Parisien и Le Figaro, съобщава БГНЕС.

Украинското министерство на външните работи извика френския посланик да даде обяснения за думите на Макрон относно „украинските банди”, съобщи говорителката на министерството Екатерина Зеленко, предаде БГНЕС.

“По време на разговора френският посланик отбеляза, че Франция няма претенции към гражданите на Украйна, които посещават страната. Следователно думите на Макрон, засягащи проблематиката на миграцията и законното трудоустройство, са били извадени от контекста”, каза Зеленко след разговора с френския дипломат в Киев. Тя отбеляза, че „между Киев и Париж съществува пълно разбиране и сътрудничество в реализация на договореностите за движението на гражданите от двете страни”.

Интервюто на Макрон се интерпретира като намигане към дясното и търсене на по-добро позициониране срещу Марин льо Пен за президентските избори през 2022 г., посочва агенция ДПА.

Българското Външно министерство ще изпрати протестна нота до Франция чрез посланика ни в Париж.

Вицепремиерът Красимир Каракачанов и евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки настояха за бърза реакция от МВнР.

Ето какво написа Каракачанов във „Фейсбук“:

Изказването на френския президент Макрон, че предпочита мигранти от Африка вместо „български и украински банди“ е поредната проява на политическа арогантност и високомерие, демонстрирани от един от настоящите лидери на някогашната Антанта.

В навечерието на 100 години от подписването на Ньойския договор в Париж подобно поведение показва, че историческите грешки не са научени от т.нар. политически елит на Европа. Това, че Макрон предпочита мигранти от Кот д'Ивоар си е негово право и мен не ме интересува. Не мога обаче да подмина с лека ръка квалификацията на българите като „банди“. Това е недопустимо и обидно.

Нека не забравяме, че точно преди 100 години, именно във френската столица, под натиска от Съглашението е подписан един от най-мракобесните договори, които пренареждат насилствено картата на Балканите и оставят тежка кървава следа в последващата история на балканските народи. Подобно поведение през 21-ви век, независимо от вложения в него смисъл, е дипломатически недопустимо. ЕС в своята същност е общност, която трябва да работи за еднакво спазване на човешките, икономическите и политически права на гражданите на държавите членки. Свободното придвижване на хора, стоки и услуги, залегнало в неговата философия, е един от водещите принципи.

Демонстрацията на незачитане, декларирането на поведение на двойните стандарти във всички области на живота спрямо страните от бившия Източен блок е всъщност отричане на Договора за Европейския съюз и на Договора за функционирането му.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4245

6

rrr11

03.11 2019 в 10:32

Надявам се женения за бабичка увреден и промит мозък, никога повече да не бъде избран, за доброто на Франция и Европа. Това да предпочиташ тъмните африканци, които гърмят бомби и стрелят с афтомати по френските градове, трябва съвсем да ти е изпушила левичарската кратуна. Да не говорим, че голяма част от африканците я карат само на френски социални помощи, докато българи и украинци, ако не са цигани са си съвсем нормални и работливи хора и най-важното са християни, нещо явно много маложавно за безродника Макрон.

3910

4

Georgi Gracata

02.11 2019 в 15:08

Това предпочитание на Макрон ми прилича на джентълменско възпитание,когато си изпил лъжица рициново масло и вали дъжд се молиш да не срещаш друг джентълмен,че повдигайки чадърите си не може да се разминат.

11730

3

Батко

02.11 2019 в 14:21

Тжя път Карата е прав. Ако ще закриваме ЕС да не се мотаме. Ние икономически губим от участието си в него.

12362

2

Хуан

02.11 2019 в 13:26

И в резултат на тази своя политика, в момента във Франция, Макрон има банди от Африка, а на желаещите за легална миграция от Бг и Украйна непрекъснато се правят спънки.

3811

1

Toni2019

02.11 2019 в 13:05

Никой не желае избирателите на Фандъкова в държавата си. Шенген къде си