Местни избори в Гърция, очаква се победа за консерваторите

OFFNews 08 октомври 2023 в 11:53 725 0

Снимка pixabay

Първи тур на общински и регионални избори в Гърция. Очаква се консерваторите от "Нова демокрация" да спечелят местния вот, предаде БНР. 

Активността все още е ниска. Заради това лидерите на партиите и кандидатите призоваха хората да гласуват в името на решаване на проблемите на общините.

Считаният за фаворит за поста префект на най-голямата област Атика Никос Хардалиас, който е бивш заместник-министър на отбраната, също прикани избирателите да упражнят правото си на вот.

"Днес гласуваме за нашия живот в област Атика и за 66 кметства в района. Гласуваме за нашето ежедневие, за сигурността на жителите. Много е важен резултатът от днешния вот, защото ще се отрази директно на живота ни в следващите пет години. Приканвам всички да дойдат да да гласуват. Убеден съм в успеха на резултата", каза той. 

В Гърция право на глас имат всички граждани над 17-годишна възраст. Гражданите на други европейски страни, които живеят постоянно в страната, също могат да гласуван. 

Наблюдателите на политическите партии отбелязват активно гласуване в областите, засегнати от пожари и наводнения. Консерваторите очакват да затвърдят позиции в местната власт и да управляват в 13-те префектури на страната. "Сириза" и социалистите от ПАСОК считат, че имат реален шанс за участие в балотаж следващата неделя.

По новия избирателен закон 43% от гласовете са достатъчни за победа на кмета и префекта.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков