Мицкоски: България води политика на асимилация. Няма да има промени в конституцията

OFFNews 04 декември 2023 в 16:56 2895 2

Мицкоски

Снимка Архив

Християн Мицкоски

България извършва хегемонистична и асимилаторска политика срещу македонската общност в страната. Няма да има промени в конституцията, обяви председателят на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски, цитиран от БГНЕС.

"Няма да има промени в конституцията, докато нямаме ясен европейски път и ясна промяна на хегемонистичната и асимилаторска политика на източната ни съседка спрямо македонската общност", посочи Мицкоски преди лидерската среща в македонския парламент, на която се обсъжда датата за предстоящите президентски и парламентарни избори в Северна Македония.

РСМ трябва да започне парламентарната процедура за приемане на конституционните промени за вписване на българите в основния закон на страната и това е условие за продължаване на преговорите с Европейския съюз за присъединяване.

Мицкоски нарече лидерската среща "политическа гимнастика" и заплаши, че след няколко месеца "много македонски политици ще останат в
миналото на политическата сцена".

Християн  Мицкоски неведнъж е определял условието за конституционни промени и вписването на българите в преамбюла като "български диктат", а ВМРО-ДПМНЕ, която е най-голямата опозиционна партия, е подозирана в работа в полза на Москва. Без гласовете й обаче е невъзможно приемането на конституционни промени.

В края на ноември председателят на македонския Конституционен съд Добрила Кацарска изтъкна, че няма законова пречка българското малцинство да бъде вписано в основния закон на РСМ. Тя напомни, че страната й е мултиетническа и че конституцията не съдържа нито една разпоредба, която да ограничава правата на македонците и на малцинствата.

Изказването на Кацарска предизвика гнева на ВМРО-ДПМНЕ, която я призова да подаде оставка.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

2

dolivo

04.12 2023 в 20:43

честито на Маледонците, които искат БГ паспорт

2099

1

Mateevk

04.12 2023 в 17:59

Как точно Мицкоски си представя тази македонска общност тука? Като напълно чисти или леко замърсени македонци? Примерно аз с прабаба и баба, лели и вуйчо от Кукуш, с 25% македонска кръв съм ли част от тази македонска общност или не? И ако попитам Мицкоски дали въз основа на горното ще ми бъде издаден македонски паспорт, той какво ще ми отговори?
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика