Молдовската опозиция обяви нова предизборна коалиция в Москва

OFFNews 22 април 2024 в 10:34 958 3

Снимка GettyImages

Молдовски опозиционни партии обявиха в Москва, че формират предизборен блок. Те са критично настроени към стремежа на молдовската президентка Мая Санду да осигури членството на Молдова в Европейския съюз, предаде Ройтерс.

Формациите нарекоха коалицията си "Победа". Те са се събрали около избягалия от Молдова проруски бизнесмен Илан Шор, осъден задочно на 15 години затвор за измами. В групата, готвеща се за президентските избори и за референдума за членство в ЕС, присъстват и лидерите на проруската Гагаузка автономия, населявана от тюркоезичен народ.

"Предлагаме нов път за Молдова. Идеята за Европейския съюз е просто фантом, който е разрушителен за гражданите и страната. Според политика това означава подобряване на отношенията с Русия и с предвожданите от нея международни организации. Нашата задача е да покажем алтернативи, които са вършили работа през годините", заяви Шор по време на събиране в хотел в Москва. 

Евгения Гуцул, лидер (башкан) на Гагаузия, заяви че опозиционното обединение цели да "защити независимостта на Молдова, да опази страната от въвличане във военни операции и да възстанови приятелските връзки с Русия".

Гуцул посети Русия два пъти през последните два месеца, отбелязва Ройтерс.

Министърът на инфраструктурата на Молдова Андрей Спину заяви, че обединението неслучайно се формира "точно до Кремъл".

"Цялата страна видя тези национални предатели в Москва", написа той в профила си във Фейсбук.

Санду осъди руската инвазия в Украйна и посочи Русия и корупцията като най-големи заплахи за страната си. Тя свика на 20 октомври референдум за присъединяването на страната към ЕС, който ще се произведе едновременно с президентските избори.

Тогава Санду ще се изправи срещу бившия президент и лидер на социалистическата партия на Молдова Игор Додон. Социолозите смятат, че Санду би спечелила около 35% на първи тур от изборите срещу около 16 на сто за Додон.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

345

3

Джендо Джедев

22.04 2024 в 13:03

"Нашата задача е да покажем алтернативи, които са вършили работа през годините"

Да - алтернативата е да станете пак част от СССР. Видяхме я каква работа свърши през годините, няма що! :D

3714

2

GB

22.04 2024 в 11:33

"...опозиционното обединение цели да "защити независимостта на Молдова, да опази страната от въвличане във военни операции и да възстанови приятелските връзки с Русия". _______________ посещения в Москва, съобщения, опозиция, .... Направо истинска независимост е целта. Личи си.

-1650

1

ob1

22.04 2024 в 11:17

Алтернативата на ЕС явно е осъден престъпник, подкрепян от оркистан... каква изненада :)
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки