На Бонди бийч падат дрехи. 2500 се съблякоха за пърформанс на Спенсър Тюник в Сидни срещу рака на кожата

OFFNews 26 ноември 2022 в 20:30 4069 0

Снимка Getty Images

Голата сесия на плажа Бонди бийч е дело на световноизвестния фотограф Спенсър Тюник

Картината е като кадри от филм – хоризонтът потъва в златния блясък на слънцето. Слънчевите лъчи огряват водната шир, набраздена от нежни вълни и облаците – малки, сиви облази, простиращи се по небето. Денят над Бонди бийч в Сидни едва започва, а в гледката на пред са вторачени стотици, не, хиляди пора, скупчени в тълпа, изправени, спокойни, с поглед към изгрева. Силуетите им хвърлят дълги сенки върху пясъка и чак след малко достигате до мисълта, че телата им са голи, и в кадъра няма нито една дреха.

Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от Spencer Tunick (@spencertunick)

Кадрите, които уловиха и местните репортери в Сидни, и дошлите специално отблизо и далеч фотографи са режисирани от американския фотограф Спенсър Тюник, известен в цял свят с организирането на мащабни голи фотосесии. От 1994 година насам е снимал над 75 съблечени човешки инсталации, като тази на Бонди бийч, по цял свят. Първата си публична гола снимка прави през 1986 година в Лондон, където снима голо тяло на автобусна спирка. Две години по-късно става бакалавър по изкуствата в колежа Емерсън.

Композицията на плажа в Сидни обаче не е воайорска интерпретация, скрита зад изкуството. С изкарването на плажа на 2500 голи тела Спенсър Тюник иска да обърне внимание върху един огромен проблем като рака на кожата.

„Чест е да бъда част от художествена мисия, имаща за цел да повиши съзнанието за значението на контрола върху кожата“, цитира Тюник порталът Timeout. „Участието в такъв тип инициативи ми се струва естествено, защото моето изразно средство е човешкото същество“.

„Всеки участник отдаде почит на загиналите от рак на кожата през миналата година в Австралия. Съсредоточихме се в нищо друго освен в кожата си, гледайки първите лъчи на светлината да пълзят над хоризонта на Бонди бийч, изправени с респектираща сила, почитайки всички онези, които са били убити или са се борили с нашия „национален рак“, знаейки, че ще бъдем поколението, което ще го спре. Споделяйки обещание за #GetASkinCheck поне веднъж годишно, за да бъдем по- #SunSmart и да се обединим заедно, за да финансираме целева Национална програма за проверка на кожата. И за предоставяне на безплатни образователни услуги за проверка на кожата на общности, изложени на най-голям риск“, написа Тюник в Инстаграм.

Определението „Национален рак“ се отнася до проблема в Австралия – поради по-високата слънчева експозиция в страната и заболяването от рак на кожата с по-високи нива, отколкото на други места по света.

В сесията са участвали 2500 души, като, по думите на фотографа всички те са използвали слънцезащитен крем със съответния фактор, а снимките са правени рано сутринта, за да не се излагат на опасност доброволците.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков