Награда от Путин, санкции от Великобритания за затвора, убил Навални

OFFNews 21 февруари 2024 в 16:17 1427 0

Дейвид Камерън

Снимка БТА/АП

Дейвид Камерън

Ден след като руският президент Владимир Путин повиши високопоставен служител на затворите, Великобритания обяви, че налага санкции на шестима служители на наказателната колония, в която почина Навални, предаде ДПА.

Заместник-ръководителят на Федералната служба за изпълнение на наказанията (ФСИН) Валерий Бояринев беше повишен в чин генерал-полковник към Министерството на вътрешните работи.

Директорът на Фонда за борба с корупцията - организацията, основана от Навални, написа в канала си в социалната мрежа „Телеграм“, че Бояринев лично е отговорен за мъченията върху опозиционера в затвора. „Това (повишение) трябва да бъде разбирано като открита награда от Путин за изтезанията“, каза Иван Жданов.

По време на съдебно изслушване по делото на Навални през юли 2023 г. излезе наяве заповед на Бояринев, с която се ограничава възможността на Навални да купува храна и други стоки от първа необходимост за ежедневието му.

Затворниците обикновено имат право да пазаруват със собствени средства от магазина на затвора, за да допълват малките дневни дажби храна. Според Жданов, новоназначеният генерал-полковник е бил отговорен и за последващ тормоз срещу Навални. За повишението на Бояринев се разбра, след като беше публикуван съответният президентски указ в правната база данни на Кремъл. Освен него в чин генерал са повишени още трима други служители от правоприлагащите органи.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отрече каквато и да е връзка между смъртта на Навални и повишенията, като ги омаловажи до обикновена процедура. 

В отговор днес Великобритания наложи санкции на шестима души, заемащи ръководни позиции в арктическата наказателна колония, в която миналата седмица почина руският опозиционен лидер, предаде Ройтерс.

Сред санкцонираните са началникът на наказателната колония, както и петима негови заместници. Техните имена са: Вадим Константинович Калинин, Сергей Николаевич Коржов, Василий Александрович Видрин, Владимир Иванович Пилипчик, Александър Владимирович Голяков и Александър Валериевич Образцов, съобщават от британското посолство у нас. На тях е наложена забрана за влизане в Обединеното кралство, а активите им в страната са замразени, каза британският министър на външните работи Дейвид Камерън.

"Ясно е, че руските власти са смятали Навални за заплаха и многократно опитваха да го заглушат. Тези, които са виновни за жестокото отношение към Навални, не трябва да се заблуждават - ще ги държим отговорни", каза в изявление Камерън. "

47-годишният опозиционер почина в затворническа колония в Сибир в петък. Властите съобщиха, че изтощен от продължаващата изолация, Навални е припаднал по време на разходка в мразовития двор на затвора и е починал въпреки опитите да бъде реанимиран. Въпреки международните протести, властите все още отказват достъп на роднините му до неговото тяло.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!